LØY:  Historien om Rachel Dolezal (37) som løy om at hun var afroamerikansk mens hun ledet en organisasjon for svarte, har gått verden rundt. Det var foreldrene hennes som avslørte at hun slettes ikke er afroamerikansk, men hvit. Til venstre et bilde av Dolezal fra mars i år. Til høyre et bilde av Dolezal fra da hun var 15 år. Foto: NTB Scanpix
LØY: Historien om Rachel Dolezal (37) som løy om at hun var afroamerikansk mens hun ledet en organisasjon for svarte, har gått verden rundt. Det var foreldrene hennes som avslørte at hun slettes ikke er afroamerikansk, men hvit. Til venstre et bilde av Dolezal fra mars i år. Til høyre et bilde av Dolezal fra da hun var 15 år. Foto: NTB ScanpixVis mer

Trakk seg etter at mor la fram hvite barndomsbilder

Borgerrettighetsleder i USA løy om afroamerikansk bakgrunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den hvite kvinnen som har løyet på seg å være av afrikansk opprinnelse, har trukket seg som leder for organisasjonen NAACP (National Association for the Advancement of Coloured People).

Men verken andre tillitsvalgte, de fleste hun jobbet med eller hennes egen familie har skjønt motivet til 37 år gamle Rachel Dolezal for å lyve om sin etniske bakgrunn.

En annen regional NAACP-leder, den hvite mannen Don Harris i Phoenix, Arizona er blant kollegene som hoderistende har kritisert høyt universitetsutdannede Rachel Dolezal for hennes forvirrende personalopplysninger:

- Hva i all verden har du å tjene på at du er afroamerikansk når du ikke er det, sier den hvite forkjemperen for svartes rettigheter til nyhetsbyrået AP.

Den nasjonale lederen for NAACP, en av de best etablerte borgerrettighetsorganisasjonene, har ikke kommentert saken etter at Rachel Dolezal trakk seg mandag som leder for avdelingen i Spokane i staten Washington.

Både de sju månedene hun satt som leder i foreningen og i årene før, har hun markert seg i arbeidet for svartes rettigheter.

Men det er det også mange andre som har gjort andre steder i USA - med andre etniske bakgrunner enn å være afroamerikaner.

Svensk-tysk-tsjekkisk 37-åringens foreldre, som hun ikke har hatt noen kontakt med de siste åtte-ni årene, er begge etnisk hvite.

Og oppstyret rundt Rachel Dolezals etniske bakgrunn begynte i forrige uke da mora ble intervjuet av lokalavisa The Spokesman-Review om usikkerhet og rykter om datterens biologiske bakgrunn.

- Hennes aner kommer fra Sverige, Tyskland, Tsjekkia og fra amerikanske indianere, fortalte mora, og kom med et bilde av datteren som 15-åring.

Fire svarte søsken Foreldrene adopterte fire svarte søsken til sin biologiske og hvite datter.

37-åringen selv og hennes svarte, tidligere ektemann har  adoptert to svarte barn.

Nå sjekker lokalmyndighetene i Spokane om hun kan ha brutt noen lover å oppgi feil etnisk bakgrunn i forbindelse med et offentlig utvalg hun ble oppnevnt i.

I den sammenhengen har det kommet fram at hun har oppgitt en av adoptivbrødrene som sin egen sønn.

Da oppstyret startet i forrige, forsvarte den lokale NAACP-foreningen sin leder og la til at den var kjent med at hun var oppe i en jurdisk konflikt med sin egen familie.

 2008:  Bildet av den 30 år gamle Rachel Dolezal fra 2008 er et av mange bilder som har kommet fram i lyset etter at den vanvittige historien nådde pressen. Foto: Spokesman Review / NTB Scanpix
2008: Bildet av den 30 år gamle Rachel Dolezal fra 2008 er et av mange bilder som har kommet fram i lyset etter at den vanvittige historien nådde pressen. Foto: Spokesman Review / NTB Scanpix Vis mer