Trakk seg fra krigsprotest

I morgen skulle SVs Olav Gunnar Ballo holdt appell mot sin egen regjerings vedtak om å sende jagerfly til Afghanistan. I går ettermiddag trakk han seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringens vedtak om å sende tre jagerfly til Afghanistan skaper hodebry for krigsmotstanderne i SV. Skal de stå utenfor Stortinget og demonstrere, eller skal de støtte partifellene i regjeringen?

I morgen arrangerer leder i Fredsinitiativet Ingrid Fiskaa, som også er sentralstyremedlem i SV, en demonstrasjon foran Stortinget under parolen «Ingen jagerfly til Afghanistan».

SVs Olav Gunnar Ballo er en av dem som har fått dårlig mangefølelse av vedtaket, og sa i går at han skulle holde appell under demonstrasjonen.

Står for det han sa

-  Fly som kan brukes til å slippe bomber vil sjeldent oppfattes som fredsbevarende, sa SVs Ballo som er visepresident i Odelstinget. Men det er ikke like lett å demonstrere når man har partifeller i regjeringen.

Da Dagbladet konfronterte SVs forsvarspolitisk talsmann Bjørn Jacobsen med at Ballo skulle holde appell ble han svært overrasket.

-  Det er svært overraskende at du forteller meg dette, sa han til Dagbladet.

To timer etter det første intervjuet med Ballo ringte han tilbake for å si at han hadde trukket seg fra demonstrasjonen.

F-16:  Jagerfly til Afghanistan skaper hodebry. Foto: Scanpix
F-16: Jagerfly til Afghanistan skaper hodebry. Foto: Scanpix Vis mer

-  Det er ikke noen stor sak. Jeg kommer til å være til stede på demonstrasjonen, men da som tilskuer og ikke som deltaker. Men jeg står for det jeg sa, sa Ballo.

Ballo og freden

Da Dagbladet tidligere på dagen spurte Ballo hva han hadde tenkt til å si i appellen sa han at han blant annet ville snakke om Norges rolle som fredsnasjon.

-  Jeg har tenkt å fortelle om den unike rollen Norge kan spille for fred. Og at det derfor er viktig at vi er kjent som et land som mekler for fred. Ikke som et land som deltar i krig, sa Ballo da. Han mener at det er viktig at SV-ere viser sitt engasjement i saken. -  Kritisk tenkning kan bare komme fra den politiske venstresiden. Derfor kan det ikke være slik at all opposisjon forstummer fordi vi sitter i regjering, sa Ballo.

Hallgeir demonstrerer

-  Det er ingen dramatikk bak dette. Men en del av forutsetningen for demonstrasjonen ble annerledes enn det jeg hadde regnet med, sier Ballo. Etter det Dagbladet erfarer, var det en av Ballos forutsetninger at flere stortingsrepresentanter skulle holde appell. Da han ikke kunne få denne forsikringen, ville han ikke bli stående alene.

Men SVs stortingsrepresentant Hallgeir H. Langeland er klar i budskapet. Og han sier han skal delta i demonstrasjonen. Dog ikke med appell. -  Jeg forstår ikke at vi eventuelt skal sende jagerfly til Afghanistan. De skal jo ikke patruljere gatene i Kabul, sier Langeland til Dagbladet.

Også SVs Ågot Valle skal være til stede under demonstrasjonen, men også hun bare som tilskuer.

-  Når det gjelder bruken av jagerflyene vil jeg ikke bestemme meg for noe før jeg har hørt redegjørelsen, sier Valle til Dagbladet.

I morgen skal utenriksminister Jonas Gahr Støre redegjøre på Stortinget om bruken av F 16-flyene.

KRIGSMOTSTANDER: Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo SV, trakk seg fra arrangementet «Ingen jagerfly til Afghanistan», etter at han risikerte å bli den eneste stortingsrepresentanten fra SV som ville holde appell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer