Trakk seg fra rus-samarbeid i protest

Rusmiddeletaten i Oslo inviterte frivillige organisasjoner til samarbeid for å hjelpe de narkomane på «plata» ved Oslo S. Men Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Tyrili-stiftelsen trakk seg i protest etter bare et halvår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de tre organisasjonene sier til Dagbladet at de trakk seg fordi det ikke ble tilført ressurser til prosjektet.

- Vi vil ikke være med på noe bare for å bedre Rusmiddeletatens image, sier Frelsesarmeens Frode Woldsund.

I fjor høst ble han, Kirsten Frigstad fra Kirkens Bymisjon og Ulf Jansen fra Tyrili-stiftelsen invitert med på et samarbeid i regi av Rusmiddeletaten. Hensikten var å koordinere arbeidet for heroinmiljøet på «plata» ved Oslo S.

Utover våren begynte organisasjonene å murre. Det gikk opp for dem at målene om konkrete tiltak måtte nås uten mer penger. Misnøyen kulminerte under et oppvaskmøte i begynnelsen av juni, der det ble klart at Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Tyrili-stiftelsen trakk seg fra samarbeidet.

Bortkastet

- Vi håpet på en felles innsats for rusmiljøet på «plata». Men det var bare ord. For oss var det bortkastet tid å sitte i disse møtene da det viste seg at Rusmiddeletaten bare ønsket å synliggjøre at de gjorde noe, sier Kirsten Frigstad.

Bymisjonen, Frelsesarmeen og Tyrili-stiftelsen fortsetter å samarbeide slik de alltid har gjort.

Frode Woldsunds forslag er at organisasjonene og Rusmiddeletaten kunne samarbeidet om å tilby skikkelige boliger til 30 utvalgte fra heroinmiljøet på «plata».

Men det koster penger.

Leder i Tyrili-stiftelsen, Ulf Jansen, beskylder politikerne i bystyret for ikke å følge opp hva de har sagt.

- Hvis det ikke finnes penger å bruke, så er det greit. Men da kan ikke politikere og kommuneansatte si at de skal gjøre masse for de narkomane, sier Jansen.

Var lovende

Han beskriver samarbeidet med Rusmiddeletaten som et lovende prosjekt som endte opp innholdsløst og blodfattig.

Direktør i Rusmiddeletaten, Lilleba Fauske, beklager at de tre organisasjonene ikke er fornøyd med samarbeidet. Hun mener at etaten har gjort det den kan, blant annet ved å omprioritere pengebruken, og rette ressursene direkte mot miljøet på «plata». Men det fins ikke mer penger, sier Fauske.