Trakk seg i 2016 - nå blir han justisminister

Gikk av for å få mer tid til familien. Nå er Jøran Kallmyr (Frp) tilbake som minister.

JUSTISMINISTER: Jøran Kallmyr ( Frp) ble fredag utnevnt til ny justisminister av kongen i statsråd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
JUSTISMINISTER: Jøran Kallmyr ( Frp) ble fredag utnevnt til ny justisminister av kongen i statsråd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Drøye tre år etter at Jøran Kallmyr (Frp) gikk av som statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, ble han fredag presentert som Norges nye justis- og innvandringsminister. Det ble klart da statsminister Erna Solberg presenterte sin endring i regjeringen på Slottsplassen.

40-åringen fra Molde trakk seg i februar 2016 fra sin rolle som statssekretær av familiære årsaker. Han hadde da vært statssekretær siden 2014. Frp-politikeren var på tidspunktet far til to barn. I tillegg ventet han og kona tvillinger.

Han gikk den gang over til å bli partner i advokatfirmaet Ræder.

SE TV: Erna Solberg presenterer Jøran Kallvåg (Frp) som ny justisminister. Vis mer

- Ser fram til samarbeidet

- Jeg vet at Jøran vil følge opp Tor Mikkel Waras arbeid for å bygge et politi for fremtiden og sikre kvalitet for de områdene som er viktigst og alvorligst, og som er med på å trygge Norge, sier Erna Solberg etter at den nye justisministeren er presentert.

Statsministeren mener Kallmyr er godt skodd for oppgaven, og viser til at den nye justisministeren er jurist, var statssekretær i samme departement og var sentral i håndteringen av flyktningkrisen i 2015 og 2016.

- Han har med seg nyttig erfaring fra lokalpolitikk, og ikke minst fra Oslo. Etter ti år i lokalpolitikken i Oslo, kjenner han området godt. Jeg ser fram til å samarbeide med Jøran på justisfeltet, sier Solberg.

Wara prioriterer familien

Endringen i regjeringskabalen kommer som følge av at justisminister Tor Mikkel Wara trakk seg. Dette ble klart på en pressekonferanse torsdag.

- De siste ukene har vært tøffe for min lille familie. Beslutningen om å gå av er fullt og helt min egen, og kommer fordi det er noen som trenger meg mer enn regjeringen, sa Wara på pressekonferansen.

Den avtroppende justisministeren understreket samtidig at valget om å gå av var enkelt for ham.

- Familien min er det viktigste jeg har. De har vært der for meg i tykt og tynt, og nå skal jeg være der for dem. Jeg vil takke for den respekten politiske motstandere, pressen og andre har vist min familie den siste tiden. Dette har for meg vært Norge på sitt beste, sa han.

Omfattende siktelse

Parallelt med Waras avgang ble det kjent at PST mistenker den avtroppende justisministerens samboer, Laila Anita Bertheussen, for samtlige trusler mot hennes og Waras bolig.

NYDALEN: Politiadvokat Thomas Blom i PST bekrefter at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt trusselbrev til en sentral politiker. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

- Etter en helhetlig vurdering basert på foreløpige tekniske og taktiske bevis, har PST endret Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for, skriver PST i en pressemelding.

Det har vært minst fem trusselhendelser mot familiens hjem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer