Trakk seg i protest mot Blair

Labours parlamentariske leder Robin Cook har trukket seg i protest mot statsminister Tony Blairs harde linje mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cooks protestavgang er et alvorlig slag for statsminister Tony Blair. Cook er tidligere utenriksminister og blant Labours mest profilerte politikere som samordningsminister og leder av partigruppen i Underhuset.

- Det er med beklagelse jeg i dag trekker meg fra regjeringen. Jeg kan ikke akseptere det kollektive ansvaret for beslutningen om å forplikte Storbritannia til militær handling i Irak uten internasjonal enighet eller innenlandsk støtte, uttalte Cook.

Populære Cook hadde på forhånd varslet at han ville gå hvis en krig mot Irak ikke hadde FNs godkjennelse.

Cook ga statsminister Blair beskjed like etter at den britiske FN-ambassadøren varslet at USA, Storbritannia og Spania trakk sitt resolusjonsforslag i FN og samtidig forbeholdt seg retten til å avvæpne Irak på egen hånd.

Det spekuleres i at også utviklingsminister Clare Short kan komme til å trekke seg fra den britiske regjeringen som følge Blairs av den knallharde linjen mot Irak.

Den britiske regjeringsadvokaten Lord Goldsmith hevdet overfor det britiske parlamentet mandag at det ikke vil bryte med folkeretten å angripe Irak, selv om Sikkerhetsrådet ikke ble enig om ny FN-resolusjon.

Et angrep vil ha juridisk dekning gjennom de tidligere FN-resolusjonene 1441, 678 og 687, hevdet han.

FN-resolusjonene 678 og 687 ble vedtatt i forbindelse med Golfkrigen i 1991.

Resolusjon 1441 ble enstemmig vedtatt av Sikkerhetsrådet i fjor. Her heter det at Saddam Hussein må la seg avvæpne eller være forberedt på at det kan få «alvorlige konsekvenser».