Trakk seg som AUF-leder etter nye Breivik-opplevelser

Magnus Stenseth (19) overlevde Utøya. Måtte bytte yrke etter skulderskade og lyden av spikerpistol.

 TOTALBELASTNINGEN BLE FOR STOR:  Magnus Stenseth overlevde Utøya etter å ha svømt sitt livs lengste svømmetur over til land. Men yrkesplanene måtte skrinlegges, og i helgen trakk han seg som AUF-leder. Foto: AUF Hedmark
TOTALBELASTNINGEN BLE FOR STOR: Magnus Stenseth overlevde Utøya etter å ha svømt sitt livs lengste svømmetur over til land. Men yrkesplanene måtte skrinlegges, og i helgen trakk han seg som AUF-leder. Foto: AUF HedmarkVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Magnus Stenseth var en av de første overlevende fra Utøya som greide å svømme de 650 metrene over til trygg grunn.

Til Magasinet i Dagbladet i fjor fortalte 19-åringen fra Elverum hvordan han så rett inn i våpenet og øynene til drapsmannen.

Tiden etter 22. juli har hatt mange tunge stunder, og i helgen valgte 19-åringen fra Elverum å trekke seg som leder for AUF i Hedmark.

- Rettssaken kan ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over. Jeg fulgte overføringen den første dagen i Hedemarken tingrett på Hamar og har fulgt saken i media etterpå. Nå følte jeg at totalbelastningen ble for stor, og at jeg måtte velge bort noe.

- Derfor fortalte jeg fylkesstyret at jeg ikke har nok energi til å være leder, slik situasjonen er, sier Stenseth til Dagbladet før han skal dra på sin nye jobb på Statoil-stasjonen i Hernes mandag ettermiddag.

Skremmelyd av spikerpistol Etter 22. juli måtte han gi opp karriereplanen om å bli snekker.

Tidligere har han fortalt NRK Hedmark og Oppland at han fikk store problemer med lyden av spikerpistol på byggeplassen etter opplevelsene 22. juli.

- Selv om jeg ikke tenkte over det, gjorde lydene at jeg gikk og spente meg hele dagen.

- Jeg var helt utslitt når jeg kom hjem, fortalte han i et intervju tidligere i vår da han hadde erkjent at det ikke var noen ide å fortsette karriereplanene som snekker.

Glad for jobb - Jeg fikk en skade i høyre skulder under svømmeturen, som legene ennå ikke har funnet ut av. Nå skal de snart åpne og se om de finner de  finner en løsning da. Armen fungerer sånn noenlunde, men det er fortsatt smerter i skulderen. Det er iallefall ikke bra nok til å bruke hammer og snekkerredskap.

- På bensinstasjonen er det ikke så mange tunge løft, og jeg er glad for å være i jobb, sier 19-åringen. 

Han fortsetter som aktiv AUF'er og som kommunestyremedlem i Elverum.

Ville være ærlig - Jeg vil fortsatt satse på politikk, men nå har jeg ikke overskuddet som trengs for å lede andre. Derfor synes jeg det var en ærlig sak å si fra om det, sier han.

Han har søkt om å komme inn på helse- og sosialfag på Elverum videregående skole fra høsten.

- Hvilke inntrykk sitter du med etter en uke av rettssaken?

- Det har ikke kommet fram noe som ikke var forventet. Vi har jo skjønt at han ikke oppførte seg normalt. Og det er fortsatt komplett umuligå forstå hvorfor AUF-leiren skulle være et mål. Og det er merkelig å registere at kroppsspråket til Breivik ikke henger sammen med ordene som kommer ut. Jeg reagerer iallefall på det, sier han.

I ly av «Reiulf» Han hadde aldri svømt så langt sammenhengende som da han hoppet i vannet fra Utøya 22. juli etter at skytingen hadde startet.

De var tre eller fire som svømte sammen, og alle kom seg i live til den andre siden.

- Et godt stykke svømte jeg i ly av båten «Reiulf». Jeg var vel 50 meter unna den, og ble ikke truffet av kuler. 

 I LY AV "REULF":  Bildet fra et privat videoopptak 22. juli viser båten "Reiulf" på vei land med AUF'ere ombord og en person på svøm på babord side/rett bak. Båten ble truffet av skudd, men alle i båten og vannet kom til land i live. Foto: Privat.
I LY AV "REULF": Bildet fra et privat videoopptak 22. juli viser båten "Reiulf" på vei land med AUF'ere ombord og en person på svøm på babord side/rett bak. Båten ble truffet av skudd, men alle i båten og vannet kom til land i live. Foto: Privat. Vis mer