Trakk seg ut av Gaza

For første gang på 33 måneder er hovedveien i Gaza åpen for palestinerne.Kan det bli fred? Line Fransson i Jerusalem svarte leserne på nettmøte i dag!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I natt traff tungt bevæpnede israelske soldater seg ut av store deler av Gazastripen. Få timer senere hadde palestinske soldater tatt over kontrollen over hovedveien som går gjennom Gaza. For første gang på to og et halvt år kunne innbyggerne bevege seg fritt på strekningen.

I dag har Israel besluttet også å trekke seg ut av Betlehem, melder palestinske kilder.

Samtidig lover USA palestinerne 7,2 milliarder kroner i fredsgevinst.

Tilbaketrekningen kommer etter at terroristorganisasjonene Hamas og Islamsk hellig krig erklærte våpenhvile i tre måneder. Fatah brigaden har også kunngjort at de vil la våpnene tie.

Selv om Israel var raskt ute med å tilbakevise hele våpenhvilen som en anledning terroristene kunne bruke til å omgruppere og forberede nye aksjoner, har ting allerede begynt å skje. President George Bushs sikkerhetspolitiske rådgiver Condoleeza Rice har møtt begge sider for å presse gjennom planen som kalles veikartet til fred.

Rice, som hadde samtaler med palestinske og israelske ledere i helgen, sier til avisa Yediot Aharonot at USA er rede til å gi en hjelpepakke verdt nærmere 1 milliard dollar for å bedre levekårene i de palestinske områdene.

Palestinerne lever på randen av kollaps og økonomisk ruin etter nærmere tre år med israelsk okkupasjon.

I natt rullet lastebilene inn i Gaza. Digre steinblokker og veisperringer ble rigget ned. Tungt bevæpnet trakk de israelske soldatene seg tilbake. I morgengryet ikke lenge etter rullet den første palestinske bilen på veien. Det var en stappfull drosje med sju passasjerer.

Hovedveien blir av nyhetsbyrået Reuters beskrevet som områdets økonomiske livlinje. Det er forsatt israelske poster ved et jødisk nybyggerfelt kalt Kfar Darom, men en omkjøring gjør det mulig for palestinerne å passere dette punktet uten hinder.

I avtalen skal palestinske sikkerhetsstyrker forsøke å forhindre anti-israelske angrep. De palestinske organisasjonene er kjent for å bruke selvmordsbomber som en del av krigføringen mot okkupasjonsmakten Israel. Israel på sin side har gjentatte ganger brukt sine massive og overlegne militærstyrker til å slå ned på opprørerne og deres familier.

Hovedveien har siden september 2000 vært stengt for alle bortsett fra israelske styrker og jødiske nybyggere. I dag ble det palestinske flagget montert på nye sjekkposter.

VAKTBYTTE: En palestinsk sikkerhetsoffiser plantet i morges flagget ved hovedveien Salaheddin som deler Gaza i en nordlig og en sørlig del. Bare timer tidligere ble israelske veisperringer fjernet, noe som tillot fri ferdsel på hvoedveien for første gang på 33 måneder.
NYTT HÅP: Israelske soldater fjernet i natt sementbarrikader før de trakk seg ut. Tilbaketrekningen kommer etter at en ny fredsavtale er blitt offentliggjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer