Trakk seg ut av Gaza

For første gang på 33 måneder er hovedveien i Gaza åpen for palestinerne.Kan det bli fred? Line Fransson i Jerusalem svarte leserne på nettmøte i dag!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I natt traff tungt bevæpnede israelske soldater seg ut av store deler av Gazastripen. Få timer senere hadde palestinske soldater tatt over kontrollen over hovedveien som går gjennom Gaza. For første gang på to og et halvt år kunne innbyggerne bevege seg fritt på strekningen.

I dag har Israel besluttet også å trekke seg ut av Betlehem, melder palestinske kilder.

Samtidig lover USA palestinerne 7,2 milliarder kroner i fredsgevinst.

Tilbaketrekningen kommer etter at terroristorganisasjonene Hamas og Islamsk hellig krig erklærte våpenhvile i tre måneder. Fatah brigaden har også kunngjort at de vil la våpnene tie.

Selv om Israel var raskt ute med å tilbakevise hele våpenhvilen som en anledning terroristene kunne bruke til å omgruppere og forberede nye aksjoner, har ting allerede begynt å skje. President George Bushs sikkerhetspolitiske rådgiver Condoleeza Rice har møtt begge sider for å presse gjennom planen som kalles veikartet til fred.

Rice, som hadde samtaler med palestinske og israelske ledere i helgen, sier til avisa Yediot Aharonot at USA er rede til å gi en hjelpepakke verdt nærmere 1 milliard dollar for å bedre levekårene i de palestinske områdene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.