Trakk tilbake israelske styrker fra Gaza

Klokka sju trådte den tre dager lange våpenhvilen i gang.

VÅPENHVILE: Klokka 7 i morges startet det som skal være en 72 timer lang våpenhvile mellom Israel og Hamas. Her returnerer israelske soldater fra Gazastripen. Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov/NTB scanpix
VÅPENHVILE: Klokka 7 i morges startet det som skal være en 72 timer lang våpenhvile mellom Israel og Hamas. Her returnerer israelske soldater fra Gazastripen. Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like før klokka 07 i dag trakk Israel alle sine bakkestyrker ut av Gazastripen. Våpenhvilen som da ble iverksatt skal etter planen vare i 72 timer.

- Styrkene vil bli beordret til defensive posisjoner utenfor Gazastripen, sier talsmann Peter Lerner.

Overfor den israelske avisa Haaretz opplyser en ikke-navngitt israelsk kilde at styrkene er beordret til å besvare ild dersom palestinerne bryter våpenhvilen.

Og like før våpenhvilen offisielt hadde startet ble det sendt en rekke raketter fra Gaza og inn i Israel. Ingen omkom da disse traff, men flere hus og bygninger ble skadd. Flere raketter skal også ha blitt skutt ned før de traff.

Selv om rakettene traff Israel etter klokka 07, skal ikke Israel ha besvart med egen ild da de ble skutt opp før våpenhvilen offisielt trådte i gang.

- Til tross for at våpenhvilen trådte i kraft klokka 07 skandinavisk tid har Hamas og de andre terrororganisasjoner i Gaza avfyrt 20 raketter mot Israel i den siste timen. Elleve rammet Israel, mens seks ble skutt ned av Iron Dome over Tel-Aviv-området, sier talsmannen for Det israelske forsvaret (IDF) i Norge, Bjørn Hermann Ueland.

300 lastebiler med medisin, medisinsk utstyr og andre varer er ventet å kjøre inn i Gaza sammen med fem ambulanser, skriver den israelske avisa Haaretz og opplyser også at ødelagt kraftledninger i Gaza skal repareres.

72 timer Israel og palestinerne ble i går kveld enige om en ny midlertidig våpenhvile i tre dager. De egyptiske forhandlerne håper at den kan gå over til å være permanent.

- Vi er enige i å iverksette våpenhvilen. Dersom den blir fulgt, vil det ikke være nødvendig å ha israelske styrker på Gazastripen, sier en israelsk talsmann.

Også Hamas-bevegelsen bekrefter at den har godtatt forslaget om å la kampene i det palestinske området opphøre i tre døgn.

Permanent våpenhvile - Egypts kontakt med de berørte partene har ført til enighet om en 72 timer lang våpenhvile på Gazastripen. Det vil komme flere delegasjoner til Kairo for å fortsette forhandlingene, sier en egyptisk talsmann til nyhetsbyrået AFP.

Målet med de fremtidige forhandlingene skal være å få på plass en permanent våpenhvile.

Inngås og brytes Tirsdag 8. juli startet Israel militæraksjonen «Operation Protective Edge» som et svar på raketter fra Gazastripen. 

Ifølge palestinsk helsepersonell skal 1 829 palestinere ha blitt drept og 9 320 såret så langt i konflikten. UNICEF Norge opplyser i en pressemelding i dag at 392 av de drepte skal være barn men at det reelle dødstallet skal være høyere. 

Israel skal på sin side ha mistet 64 soldater og tre sivile, mens 1 520 soldater skal være lagt inn på sykehus. 

I løpet av de 28 dager konflikten har vart, har en rekke våpenhviler blitt inngått og brutt mellom det israelske forsvaret (IDF) og Hamas.

Enorme ødeleggelser Over 1.800 palestinere er drept og 9.320 såret siden starten på Israels offensiv 8. juli, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Israel har mistet 64 soldater og to sivile siden offensiven startet, og 1.520 soldater er lagt inn på sykehus. Også en thailandsk landbruksarbeider i Israel er drept.

De humanitære behovene på Gazastripen er enorme etter fire uker med israelske angrep. Gjenoppbyggingen på Gazastripen vil koste nærmere 40 milliarder kroner, ifølge palestinernes visestatsminister Mohammed Mustafa.

Ifølge FN-organet OCHA er 475.000 mennesker internt fordrevet på Gazastripen. Minst tolv sykehus er ødelagt, og fem av dem er stengt. Nesten 900 hus er helt eller i stor grad ødelagt, ifølge OCHA.

RAKETTER: Like før våpenhvilen trådte i gang ble det avfyrt raketter fra både israelsk og palestinsk side. Her stiger det røyk over Gaza. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis/NTB scanpix
RAKETTER: Like før våpenhvilen trådte i gang ble det avfyrt raketter fra både israelsk og palestinsk side. Her stiger det røyk over Gaza. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis/NTB scanpix Vis mer