Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trusselsituasjon i St. Louis

Trakk våpen mot demonstranter

Advokatekteparet sier de fryktet for sine liv.

DEMONSTRASJON: Et ektepar i St. Louis rettet våpen mot en gjeng demonstranter for Black Lives Matter-bevegelsen. Video: Daniel Shular via Storyful. Redigering: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

En video som nå sirkulerer over hele verden, viser hvordan et advokatektepar i St. Louis trekker våpen mot demonstranter fra Black Lives Matter-bevegelsen.

Episoden fant sted søndag kveld. Flere hundre aktivister var på vei til ordfører Lyda Krewsons hjem for å demonstrere, og gikk på grunn av veisperringer forbi Mark og Patricia McCloskeys storslagne hjem, som er bygd i renessansestil og ligger i ei privat avsperret gate på vestkanten i sørstatsbyen.

- Ei dør ved siden av porten ble låst opp, og demonstranter gikk gjennom den for å komme til Krewsons hus, forklarer den lokale journalisten Daniel Shular til CNN.

I St. Louis er nesten halvparten av innbyggerne afrikansk-amerikanske. Byen har flere ganger vært åsted for voldelige raseopptøyer, blant annet nå i kjølvannet av George Floyds dødsfall og i 2017, da en hvit politimann ble frikjent for drap på en svart mann.

Beskyttet av grunnloven

Da demonstrantene passerte huset, ble de møtt av advokatekteparet, som sto i inngangspartiet - barføtte, ropende og bevæpnet med ei rifle (tilsynelatende halvautomatiske Colt AR-15) og en pistol, ifølge lokalavisa Riverfront Times.

I videoen ser man paret tidvis sikte på demonstrantene i løpet av episoden, som varte i rundt ti minutter.

Den amerikanske grunnlovens andre lovtillegg gir borgerne rett til å eie og bære våpen. Til den lokale TV-stasjonen KMOV forklarer Mark McCloskey at han og kona bevæpnet seg fordi de fryktet for sine liv.

- En gjeng på minst 100 stykker slo seg igjennom den historiske smijernsporten til Portland Place, og ødela den. Så stormet de mot hjemmet mitt, hvor familien hadde middag utenfor, forklarer erstatningsrettsadvokaten.

- Noen få enkeltpersoner

Ekteparets egen advokat Albert S. Watkins framholder at de fredelige demonstrantene ikke var målet for McCloskeyenes aggresjon.

- Tvert imot støttet de demonstrantenes budskap. De voldelige handlingene, ødeleggelsen av eiendom og truende aggresjon begått av noen få enkeltpersoner som hadde blandet seg med de fredelige demonstrantene, forårsaket frykt, forklarer advokaten.

Han legger til at klientenes handlinger ikke var raserelaterte.

- Faktisk var aktivistene som var årsaken til frykten hvite, sier advokaten.

På et tidspunkt ringte ekteparet politiet og fortalte at de følte seg truet.

«Da de fornærmede observerte flere personer som var bevæpnet, valgte de å bevæpne seg selv og kontakte politiet», lyder det i politirapporten, gjengitt av CNN.

Journalist Daniel Shular sier han så noen personer bære våpen under demonstrasjonen.

- Men ingen trakk dem mot beboerne i huset, understreker han.

Leste opp aktivisters navn

Politiet i St. Louis etterforsker nå hendelsen. Påtaleansvarlig Kimberly M. Gardner sier hun er bekymret.

- Vi må verne om retten til å demonstrere fredelig, og ethvert forsøk på å dempe den gjennom skremsler eller trusler om dødelige virkemidler vil ikke bli tolerert, uttaler hun til CNN.

Årsaken til demonstrasjonen mot demokrat-ordfører Krewson var at hun i forveien, under et bystyremøte sendt på Facebook Live, leste opp navnene og adressene til folk som har sendt henne brev hvor de krever politireform i kjølvannet av Black Lives Matter-opptøyene. Ordføreren har seinere beklaget det inntrufne og fått innslaget fjernet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!