Trampeklapp for Kofi Annan

FNs generalsekretær stjal showet under artistgallaen tirsdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Internasjonale musikkstjerner til tross, FNs generalsekretær Kofi Annan var den største stjernen i Oslo tirsdag. Nobelprisvinneren ble hyllet med langvarig stående trampeklapp under fredspriskonserten i Oslo Spektrum.

- Når jeg ser alle disse talentfulle, kreative musikerne tenker jeg at FN må bruke mer musikk i det neste millenium og at FN må bli mer som musikk, sa Annan.

- Jeg håper fredsprisen gjør at folk vil lytte mer til FN, sa Annan før senegalesiske Youssou N'Dour kvitterte med låta «My Hope Is In You», med Annan entusiastisk til stede på scenen.

Før det hadde allerede en for anledningen pelskledd Wyclef Jean utropt Annan til «verdens president» og tilegnet Bob Marley-klassikeren «Redemption Song» til generalsekretæren.

- Kofi, won't you help med to sing these songs of freedom, sang Jean til stor applaus.

Haakon åpnet

Kronprins Haakon åpnet konserten med et sitat av Mahatma Gandhi, som selv aldri ble tildelt Nobelprisen, og trakk linjene til det siste århundrets andre nobelprisvinnere.

- De har alle hatt en visjon om en bedre verden, sa Haakon, som ble ledsaget av kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha på ærestribunen.

Under hele showet ble artistene supplert av tidligere prisvinnere som kom med sine betraktninger om fredsarbeidets rolle framover.

- Uten fred står vår felles framtid på spill, konkluderte skuespillerinnen Meryl Streep som sammen med Liam Neeson ledet publikum igjennom konserten.

- Jeg synes det har vært en kjempefin konsert. Høydepunktet var Youssou N'Dour, men egentlig er jeg jo her for å se min heltinne Meryl Streep, kunne Herborg Kråkevik fortelle, en av mange kjente og prominente nordmenn i salen.

- Dette er veldig hyggelig. Det er vanskelig å trekke fram noen spesiell, men jeg er jo egentlig veldig glad i Jan Garbarek, sa Ole Paus.

Blant utenlandske stjerne funklet også norske a-ha, som for anledningen framførte en ny låt, «Differences».

- Det er viktig at hensynet til menne skerettigheter går foran staters suverenitet, sa vokalist Morten Harket.

(NTB)

<B>A-HA: </>b Morten Harket i a-ha på scenen.
<B>PÅ PLASS: Prinsesse Märtha Louise.
TREKKPLASTER: Wyclef Jean i aksjon på scenen under fredspriskonserten i Oslo Spektrum.
LEDET SHOWET: Skuespillerne Meryl Streep og Liam Neeson ledet publikum og TV-seere gjennom fredspriskonserten i Oslo Spektrum tirsdag kveld.
<B>FIKK TRAMPEKLAPP: Fredsprisvinner Kofi Annan fikk trampeklapp under Nobel-konserten i kveld.
KRONPRINSPARET: Kronprinsesse Mette-Marit kom med ektemann kronprins Haakon like bak.