Tran dømt til 11 års fengel

Hieu Hiep Tran er dømt til 11 års fengsel for seks drapsforsøk på utestedet Baronen & Baronessen i 2001. Han må også betale 1,28 millioner kroner i erstatning til sine sju ofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tran (27) var tiltalt for forsøk på overlagt drap på sju personer ved utestedet Baronen og Baronessen natt til søndag 10. juni 2001. Han var på flukt i over ei uke før han til slutt meldte seg for politiet.

Sju personer, derav tre dørvakter på utestedet, ble truffet av skuddsalvene.

Aktor Kristian Nicolaisen la ned påstand om 15 års fengsel. I dag kom dommen.

Retten mener at situasjonen som oppsto da Tran åpnet ild kan sammenliknes med å skyte inn i en folkemengde. De finner det hevet over tvil at Tran skjøt for å drepe en eller flere av dørvaktene, men mener han ikke ville drepe noen av gjestene.

Retten mener likevel at Tran måtte forstå at det var stor risiko for at også gjester inne på nattklubben kunne bli drept.

Streng straff

- Det var kun hell og rene tilfeldigheter som førte til at ikke en eller flere personer ble drept, skriver rettens formann Arild Kjerschow i dommen.

- Flere forhold tilsier at det må utmåles en svært streng straff. Tiltalte avfyrte på kloss hold en rekke skudd med kraftig pistol mot dørvakter på et sted det befant seg mange mennesker, skriver Kjerschow.

Tran forklarte i retten at han var høy på kokain, rohypnol og hasj før han endte opp utenfor utestedet Baronen & Baronessen. Han hevder at det var kjærlighetssorg som drev ham til rusmisbruket.

Tran har fortalt at han hørte stemmer i hodet da han avfyrte skuddene i løpet av 45 sekunder skjøt vilt mot folkemengden utenfor utestedet.

Kjæresten flyttet til USA

Kjæresten dro ifølge Tran til USA for å kjøpe brudekjole i begynnelsen av 2001.

- Vi hadde satt datoen for bryllupet til august. Men hun ringte og sa at hun ikke kunne komme tilbake; hun skulle gifte seg med en annen, forklarte Tran i retten.

27-åringen forsto ikke hvorfor kjæresten forlot ham, og sorgen drev ham til omfattende rusmisbruk. Paret fikk et barn sammen i 1997, men hennes foreldre skal seinere ha protestert mot forholdet.

Pekte med pistol

Ofrene fortalte detaljert om hva som skjedde den kvelden skuddene falt.

- Jeg klemte meg inn døra, og så kjente jeg en lammende følelse i kroppen og falt. Jeg tenkte: «Nå må jeg komme meg unna, ellers blir jeg drept», sa en 36 år gammel kvinne i retten. Hun ble truffet av to skudd.

- Jeg snudde på hodet og så på gjerningsmannen, som pekte på meg med pistolen. Han var bare et par meter unna, forklarte kvinnen.

Hun jobber 80 prosent, men sliter med angst, skjelvinger og pusteproblemer etter skyteepisoden.

Dagbladet.no får opplyst at Hieu Hiep Tran trolig kommer til å anke saken.

DØMT I DAG: Hieu Hiep Tran (t.h.) snakker med sin forsvarer Erik Lea i Oslo Tingrett.
<B>SKJØT VILT: Bildet er fra kvelden da skytingen fant sted i Oslo sentrum.