Tran husker ingenting

Hieu Hiep Tran (25) husker ikke hvorfor han forsøkte å likvidere dørvakter og tilfeldige gjester på Baronen & Baronessen: Han hevder han var ruset på kokain, rohypnol og alkohol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han vil ha brev- og besøksforbud tre av de fire ukene. Etter ei uke på rømmen, tok Hieu Hiep Tran i går kontakt med advokat Erik Lea. Dette er advokaten som fikk Tran frikjent, både i byrett og lagmannsrett, i Oslo S-saken.

- Via mellommenn ble jeg kontaktet søndag. Vi holdt kontakten gjennom dagen og jeg kom meg på et fly fra Haugesund, sier advokat Erik Lea.

Klokka 6.30 i går morges møtte Lea den 25 år gamle vietnameseren som er siktet for drapsforsøk, etter at han natt til forrige søndag skjøt ned seks personer utenfor nattklubben Baronen & Baronessen i Oslo sentrum.

Etter å ha snakket lenge med advokat Lea, gikk Hieu Hiep Tran sammen med sin forsvarer til politihuset på Grønland. Noen minutter etter klokka 11.30 i går meldte han seg til politiet.

Etter litt venting ble Tran formelt avhørt av politiet. I politiavhøret har han detaljert forklart hva han husker fra forrige helg.

I dag blir han framstilt for varetektsfengsling i Os

lo byrett. Politiet krever at 25-åringen blir varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

I politiavhøret forklarte Tran at han hadde vært i mental ubalanse.

- Jeg hadde brukt kokain, rohypnol og alkohol, fortalte Tran.

Han husker detaljer fra hvordan han hadde brukt kokain, mikset narkotikaen med det beroligende sovemidlet rohypnol og drukket betydelige mengder med alkohol.

Hukommelsessvikt

25-åringen har også forklart at han husker at han kom til nattklubben Baronen & Baronessen. Men at han bare erindrer bruddstykker fra nattklubben.

- Tran forteller at han observerte at noen ble avvist, fordi de var for unge og at de ble nektet adgang til nattklubben. Han skal da ha satt seg ned på et gatehjørne, sier advokat Erik Lea.

Ifølge den detaljerte politiforklaringen skal en eller annen, som Hieu Hiep Tran sier han ikke husker hvem er, ha gitt ham et skytevåpen. Etter det husker ikke Tran noe, før han søndag morgen våknet opp under ei bru i en av Oslos drabantbyer.

Til politiet har Tran forklart at han tror han våknet opp enten på Holmlia eller på Trosterud, nord for sentrum.

- Jeg vet ikke hvor. Men jeg husket ingenting.

Tran forteller at han var fryktelig dårlig da han våket opp. Kokain-, rohypnol- og alkoholrusen var på vei ut av kroppen.

Han skal deretter ha kontaktet noen bekjente av seg.

Tran nektet å fortelle politiet hvilke venner han oppsøkte forrige søndag. De skal ha fortalt ham at han var etterlyst og at politiet mente at Tran hadde gått berserk og skutt seks mennesker i døra foran nattklubben Baronen & Baronessen.

- Jeg nektet å tro det. Jeg var i sjokk! Det kunne ikke være sant, forklarte Hieu Hiep Tran.

Under åpen himmel

Dagbladet har konkrete opplysninger om at Hieu Hiep Tran i flere dager gjemte seg i leiligheten til noen vietnamesiske venner i drabantbyen Haugenstua i Groruddalen.

Men til politiet har 25-åringen forklart at han har levd under åpen himmel mesteparten av tida på flukt.

- Jeg har sovet ute om natta. Noen dager har jeg vært i Oslo sentrum på dagen. Flere ganger så jeg aviser og plakater med etterlysningsbilde av meg. Noen ganger har jeg også møtt politi. Men de kjente meg ikke igjen, forklarer Tran.

For noen dager siden klipte Tran seg og forandret på utseendet.

Fredag bestemte 25-åringen seg for at han ikke lenger kunne være på flukt og at løsningen var å melde seg for politiet.

Overfor politiet vedgår Tran at alt tyder på at det må være han som skjøt.

- Min klient bestrider ikke at det var han som skjøt, sier advokat Erik Lea.

Hieu Hiep Tran har ikke erkjent at det var han som forsøkte å drepe og skjøt ned og skadet seks mennesker.

- Han sier at han ikke husker. Derfor kan han ikke erkjenne at det var han som skjøt, selv om Tran forstår at alt tilsier at det var han som virkelig skjøt, sier advokat Erik Lea.

- Hva gjorde han med skytevåpenet?

- Han har ingen anelse. Han verken husker eller kan redegjøre for våpenet, sier Erik Lea.

Ingen medskyldige

Hieu Hiep Tran har ikke kunnet gi noen forklaring om motivet for skytingen.

- Hieu Hiep Tran ønsker ikke å forklare seg uten at jeg som hans forsvarer er til stede, sier advokat Erik Lea.

- Jeg er dypt og inderlig lei meg for det som har skjedd, gjentok Hieu Hiep Tran flere ganger overfor politiet. 25-åringen skal også ha forklart at han er veldig sliten, etter ei uke på rømmen.

- Hvis det var jeg som skjøt, så har jeg gjort det alene. Det er ingen medskyldige og i hvert fall ingen av dem som sitter varetektsfengslet i saken, påstår 25-åringen.

Tran skal også ha avvist at skytingen var planlagt.

<B>HUSKER IKKE:</B> Hieu Hiep Tran hevder han var sterkt ruset, og husker ingenting av det som skjedde utenfor Baronen og Baronessen sist lørdag natt.