RISIKERER 21 ÅRS FENGSEL: Den drapstiltalte kvinnen (t.h.) risikerer 21 års fengsel - lovens strengeste straff - dersom hun blir funnet skyldig i å ha drept ektemannen. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET
RISIKERER 21 ÅRS FENGSEL: Den drapstiltalte kvinnen (t.h.) risikerer 21 års fengsel - lovens strengeste straff - dersom hun blir funnet skyldig i å ha drept ektemannen. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADETVis mer

Tranby-saken: - Vi var to om dødsdansen

Dramatisk appell fra den tiltalte kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 53 år gamle kvinnen som er tiltalt for å ha drept sin ektemann Per Gunnar Asheim (57), kom med en dramatisk appell om rettferdighet på siste dag av maratonsaken i Drammen tingrett.

Tiltaltes eldste datter, som har fulgt saken, avslo å si noe. Deretter inntok den lille kvinnen med det lange, mørkerøde håret vitneboksen, elegant kledd i koksgrått og svart og med høye hæler.

Gråtkvalt, men med klar og tydelig stemme, appellerte hun til domstolen i 20 minutter og viste fram en liten bok og kort og tegninger hun har fått tilsendt fra barna mens hun har sittet i varetekt i to år.

- Jeg har følt enorm skyld, gjør det fortsatt og kommer til å gjøre det resten av livet. Jeg presset ham på kanten av stupet. Vi var to om denne dødsdansen, men jeg har ikke drept ham. Jeg har mistet tilliten til politiet, men jeg har ikke mistet håpet til rettssystemet. Nå står jeg alene foran dere. Mitt liv er i deres hender, sa tiltalte blant annet.

Aktoratet har lagt ned påstand om 21 års fengsel, mens forsvaret ber om full frifinnelse for drap og to av de fem punktene om påvirkning av vitner. 53-åringen er også tiltalt for familievold. Forsvaret har bedt retten anse henne på mildeste måte.

Saken har pågått i seks uker, og dommen blir forkynt i tingretten fredag 6. mars. Forsvaret har ankefrist til 20. mars, mens aktoratet har fire uker på seg siden det er Riksadvokaten som har ankekompetansen i saken.

Det er riksadvokat Tor-Aksel Busch selv og en av hans førstestatsadvokater som har gjennomgått saken og beordret tiltale.

Beskyldninger Tirsdag prosederte aktoratet og bistandsadvokatene, onsdag forsvaret og torsdag var det åpnet for replikkveksling og anledning for fornærmede og tiltalte til å uttale seg.

Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre reagerte kraftig på forsvarets fremstilling av politiet og påtalemyndighetens arbeid i saken.

- Det gjennomsyret forsvarets innlegg at vi ikke har vært objektive eller redelige, og det insinueres nesten at det er blitt plantet bevis, og at bevis er blitt holdt tilbake. At politiet har hatt en agenda, og at det har gått prestisje i saken. Jeg reagerer kraftig på disse beskyldningene, sa aktor.

Etter at torsdagens rettsmøte var over etter en drøy time, sa hun til NTB at det har vært en lang og krevende rettssak.

- Det har for så vidt gått som forventet. Det har ikke vært noen store overraskelser. Jeg synes det var på sin plass å reagere så kontant i dag, sa hun.

Sparre poengterte også at etterforskningen hver fjerde uke har vært i retten og at politiet har fått medhold i sine fengslingsbegjæringer hele veien.

- Lang og utmattende kamp I replikkvekslingen sa forsvarsadvokat Anders Westeng at han har tillit til rettssystemet i Norge.

- Men i denne saken har det sviktet, sa han

Hans kollega Hilde Marie Ims sto også på at påtalemyndigheten ikke har vært objektiv.

- Dette har vært en lang og utmattende kamp. Uansett om vi er et rettssikkerhetssamfunn, har gode prosessregler og et godt rettssystem, så vil det til sjuende og sist være Davids kamp mot Goliat, sier hun til NTB.

- Vi har vært sannhetssøkende hele veien og begjært masse etterforskningsskritt. Vi har vel også ført et ualminnelig aktivt forsvar i retten. Vi har tatt mye plass, men det er fordi vi har hatt mye å si og har følt på et stort ansvar. Vi nærer en dyp frykt for at hun kan bli uriktig domfelt.

Hun gjentar at hun står for kritikken forsvaret har rettet mot politi og påtalemyndighet.

- Jeg er ingen kranglefant, men i denne saken kan vi påvise en rekke uregelmessigheter fra etterforskningsorganet, sier hun.

(NTB)

TOK TIL MOTMÆLE: Aktoratet - politiadvokat Vibeke Martins (t.v.) og statsadvokat Trude Elisabeth Sparre - tok til motmæle mot harde angrep fra forsvaret. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
TOK TIL MOTMÆLE: Aktoratet - politiadvokat Vibeke Martins (t.v.) og statsadvokat Trude Elisabeth Sparre - tok til motmæle mot harde angrep fra forsvaret. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer