Tranby-saken: Helena Asheim (54) dømt til 21 års fengsel

Enka ble funnet skyldig i overlagt drap, mishandling av egne barn og påvirkning av vitner i en rettsprosess.

DØMT TIL 21 ÅRS FENGSEL: 54 år gamle Helena Asheim, enka etter Frontline-direktør Per Gunnar Asheim (57), er dømt til 21 års fengsel for overlagt drap.
Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet
DØMT TIL 21 ÅRS FENGSEL: 54 år gamle Helena Asheim, enka etter Frontline-direktør Per Gunnar Asheim (57), er dømt til 21 års fengsel for overlagt drap. Tegning: Fedor Sapegin / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Borgarting lagmannsrett har dømt enka etter Frontline-direktør Per Gunnar Asheim til fengsel i 21 år.

54 år gamle Helena Asheim, enka etter Frontline-direktør Per Gunnar Asheim (57), ble i lagmannsretten kjent skyldig i overlagt drap på ektemannen, som ble funnet død i en utbrent bil 27. mars 2013.

I Drammen tingrett i mai i år ble kvinnen frikjent for drapet, men påtalemyndigheten anket og fikk medhold i Borgarting lagmannsrett.

Hun har hele tiden nektet straffskyld for at hun drepte sin ektemann på Tranby i Buskerud påsken 2013.

De to sakkyndige fra Folkehelseinstituttet kunne ikke oppgi noen sikker dødsårsak eller si om han døde i brannen. Enkas forsvarere har hevdet at Asheim tok sitt eget liv.

19 år for drapet Om utmålingen av straffen skriver lagmannsretten at det overlagte drapet veier tyngst i utmålingen. Uansett om Per Gunnar Asheim var i live eller ikke da enka tente på bilen, mente retten at brannen er et skjerpende moment.

Retten mente at forsøket på å få drapet til å se ut som et selvmord, var skjerpende. Planlegginga hadde startet seinest fire dager før 27. mars.

Hun hadde gått til innkjøp av kaffekvern og plassert en ølboks, to sigarettsneiper og en gin-flaske inn i bilen. Det var også skjerpende hun hadde involvert andre i å kjøpe bensinskanna som ble brukt for å tenne på bilen.

Lagmannsretten var enig med aktor i at det overlagte drapet isolert sett tilsa en fengselsstraff på 19 år.

Ingen formildende omstendigheter De fem overtredelse av straffeloven § 219, som gjelder mishandling av barn, mente retten ga grunnlag for en straff på omkring tre og et halv år.

Mishandlingen av hennes to eldste døtre, som hadde vart i over 20 år, og mishandlingen av hennes yngste barn i 8 til 10 år, tilsvarte en straff på omkring tre og et halvt års fengsel.

I tillegg til dette fikk hun straff for å ha utsatt hennes datter for gjentatte trusler etter at hun hadde avgitt vitneavklaring. Dette var bare et av 5 forhold hvor enka prøvde å forhindre at sanneheten kom fram i saken. Samlet mente retten at disse forholdene som gjaldt påvirkning av vitner ga grunnlag for halvannet års fengsel.

Retten mente det ikke forelå noen formildende omstendigheter.

Kvinnen ble dømt til å betale drøyt 3,6 millioner kroner i oppreisning og erstatning for tap av forsørger til barna, skriver NTB.

- Det er ingen formildende omstendigheter i denne saken og ingen tilståelsesrabatt. I tingretten kom hun med en delvis erkjennelse i forhold til mishandlingen av barna, men retten kom til at den var så forbeholden at de ikke tilla det vekt, sa aktor, statsadvokat Trude Elisabeth Sparre, i sin straffeutmålingsprosedyre.


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram