OMDISKUTERT: Hvorvidt tranebær hjelper mot urinveisplager, har lenge vært omdiskutert. I en ny studie har amerikanske forskere konkludert med at det ikke gir noen effekt. Illustrasjonsfoto: Barbara Delgado / Shutterstock / NTB Scanpix
OMDISKUTERT: Hvorvidt tranebær hjelper mot urinveisplager, har lenge vært omdiskutert. I en ny studie har amerikanske forskere konkludert med at det ikke gir noen effekt. Illustrasjonsfoto: Barbara Delgado / Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

– Tranebær hjelper ikke mot urinveisinfeksjon

Ifølge ny studie. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et gammel, folkelig råd mot urinveisinfeksjon har ingen effekt, konkluderer en ny studie. Amerikanske forskerne har testet ut effekten av tranebærkapsler på beboerne på pleiehjem.

Gjennom flere tiår har forskningen gitt motstridende svar på om tranebær kan hindre den svært vanlige infeksjonen, som spesielt plager mange kvinner.

Til tross for at mange studier som antyder en effekt av bærene er blitt trukket i tvil, har både produsenter og enkelte leger anbefalt tranebærsaft eller -kapsler mot urinveisinfeksjon.

En ny studie som torsdag ble offentliggjort i den amerikanske legeforeningens tidsskrift Journal of the American Medical Association, ga ingen holdepunkter for at tranebærene hjelper.

Studien er overbevisende, skriver tidsskriftet i en lederartikkel, og konstaterer at det er på tide å gå videre og satse på annen behandling.

(NTB)