Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trine tar selvkritikk for at ikke velgerne ser seirene

Trange tider for Venstre

Klart rødgrønt flertall på januarmålingen til Ipsos.

SMALHANS: Venstre er under sperregrensen, men Trine Skei Grande har tro på at velgerne skal finne tilbake til partiet i løpet av valgkampen.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SMALHANS: Venstre er under sperregrensen, men Trine Skei Grande har tro på at velgerne skal finne tilbake til partiet i løpet av valgkampen.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Dagbladets januarmåling ender Venstre for første gang siden i fjor sommer under sperregrensa med 3,7 prosent. Partileder Trine Skei Grande synes det er paradoksalt fordi partiet har fått gjennomført mer Venstre-politikk enn på lenge.

Ikke dyktige nok

Tidligere har partiledelsen forklart dårlige målinger med at partiet har et «Frp-problem».

Nå tar Trine selvkritikk på at partiet heller ikke har kommunisert seirene godt nok.

- Vi har ikke vært dyktige nok til å få fram seirene våre, og av og til har vi ikke så mye drahjelp heller, sier Venstre-lederen, som har laget en liste over det hun mener er partiets viktigste seire (se faktaboks).

Venstre mener landet har fått det grønneste statsbudsjettet noensinne. Det tar partiet mye av æren for, men det har gitt særlig positive utslag på meningsmålingene.

Bære ansvaret

Grande tror seieren druknet i bråket om bensinavgifter - selv om avgiftene altså ble stående på nivået som regjeringen opprinnelig foreslo.

- Jeg tror Venstre-folk er lei av alt bråket, som gjør det vanskelig å kommunisere hva vi egentlig har fått til, sier hun.

- Ligger noe av problemet i at dere blitt for enspora på klima?

- Veldig mye av alt det andre vi har fått til, som reformering av offentlig sektor, av kollektivsatsing, og satsing på skole og forskning, har vi ikke vært så uenige om. Derfor har det ikke vært samme oppmerksomhet på det heller, svarer Venstre-lederen.

Partiet går tilbake med 1,1 prosentpoeng i Dagbladets januar-måling, til en oppslutning på 3,7 prosent.

Dødens posisjon

Frp, SV, KrF, Sp og SV fram på januarmålingen Ipsos har utført på oppdrag fra Dagbladet, mens Arbeiderpartiet opplever en tilbakegang på 2,5 prosentpoeng og lander på 35,3 prosent.

Ved forrige måling kunne Jonas Gahr Støre glede seg over knepent rødgrønt flertall, med SV under sperregrensa. Nå er SV tilbake på 5,0 prosent og åtte ekstra mandater. Det gir statsministerkandidat Støre et styringsgrunnlag på 89 mandater mot 79 for den borgerlige blokken, fordi Venstre mister sju mandater i dødens posisjon, på feil side av fireprosentstreken.

Hjemmesitterne

Venstre-Trine håper å snu trenden i valgkampen.

Trange tider for Venstre

- Vi har levert over evne på alle faktorer vi blir målt på, og må vise folk at vi får gjort det vi sier at vi skal få gjort, samtidig som vi må vise hva vi har tenkt å få til i neste periode, sier hun

Venstre-velgerne forsvinner i liten grad til andre partier.

- Vi ser av bakgrunnsmaterialet i målingen at Venstre mister mange velgere til hjemmesitterkategorien, eller vet-ikke-gruppa. Et lite lyspunkt tross alt at velgerne ikke forsvinner til andre partier, men blir sittende på gjerdet, sier valgforsker Johannes Bergh.

Trine Skei Grande mener det beskriver Venstres utfordring.

- Vi må forklare folk hva de fikk igjen for stemmene sine, og det er lettere å få til enn å få dem bort fra et annet parti. Det skal vi få til i valgkampen, sier hun.

Drømmer om 20

Frp gjør det bra på Ipsos-målingen, som er tatt opp 23.-25. januar.

Mens Høyre går marginalt tilbake til 22,9 prosent, øker regjeringspartneren oppslutningen med 1,8 prosentpoeng til et nivå Frp ikke har vært på siden august i fjor.

Men Frp-nestleder Per Sandberg ser ingen grunn til å heise flagget ennå. Han er overbevist om at partiet har mer i vente ved høstens stortingsvalg.

- 14,8 prosent er bare et skritt på veien til 20 prosent. Vi får håpe at målingen betyr at vi er på gang, og at de politiske resultatene etter tre år i regjering begynner å vise seg. Jeg tror velgerne ser at vi skaper trygghet, at veiene er bedre å kjøre på og at sykehuskøene går ned, sier Per Sandberg.

Nærhet og mangfold

For første gang på mange år bryter Senterpartiet 8-prosentgrensa på Ipsos-målingene.

- Hovedgrunnen til at vi nå ser ut til å stabilisere oss på dette nivået er at vi målbærer et annet syn enn de blåblå. Mens regjeringen har blind tro på stordrift og sentraliseringen, tror vi på nærhet og tjenester der folk bor, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

- Senterpartiet er opptatt av mangfold og unike lokalsamfunn, vi ønsker å bygge ned byråkratiet – i motsetning til regjeringen. Folk reagerer på kommunereformen. Velgerne har ikke sans for at det sitter noen på et kontor i Oslo og tror de vet bedre enn dem som bor i distriktene, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Tydeligst stemme

SV har ikke vært over sperregrensa på Dagbladets måling siden oktober i fjor.

- Vi er på vei fram i starten av valgåret. Det lover godt. Da har vi en mulighet til å vokse solid fram til valget til høsten slik at vi kan få en situasjon der SV kan få betydelig makt og innflytelse. Framgangen skyldes at vi er den tydeligste stemmen i debatten om den voksende ulikheten av både makt og rikdom, sier SV-leder Audun Lysbakken..

Ifølge Ipsos har SV et velgerpotensial på ni prosent.

- Vi har muligheten til å bli den store positive overraskelsen i dette valget. Pilene peker i riktig retning. Vi må oppnå større grad av potensialet vårt ved å vise at i tillegg til at det å stemme på SV er en tydelig måte å si fra at en vil ha en ny fordelings- og klimapolitikk. Det er også et smart valg for dem som vil ha en ny regjering, sier Lysbakken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling