Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trangt om saligheten

- Vår frigjøringsbevegelse skal få menigheter over hele landet, varslet Børre Knudsen før han trengte seg inn i Ludvig Nessas lille Mazda sammen med opprørsprestene i Strandebarm prosti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilen dro rett til Fredrikstad, hvor Børre Knudsen og hans disipler umiddelbart går i gang med å legge planene som skal ta knekken på vranglæren.

For selv om det går mot avskjedssak etter departementets møte med sokneprestene Olav Berg Lyngmo i Kautokeino og Arne Thorsen i Gamvik i går, er det neppe siste gang opprørsprestene lar høre fra seg.

Avskjedssaken vil sannsynligvis bli anket til Høyesterett og dermed ta år i rettsapparatet.

Samtidig vil frigjøringsbevegelsen - som gjerne kaller seg selv - forsøke å danne menigheter over hele landet. Uten å forlate kirken .

Mer interessante

- Vi er nødt til å operere innenfor den norske kirke, på den måten blir vi mer interessante, er Arne Thorsens klare tale.

Allerede nå varsler Børre Knudsen en ny menighet i Oslo til høsten.

- Vi er glade i den norske kirke, og ser mulighet for å omvende den sier Knudsen, som møtte i sin biskopskrage i egenskap av å være sokneprestenes fullmektig.

Sjåfør Ludvig Nessa, som selv har mistet kappe og krage, ble nektet adgang til departementsbygget.

For opprørsprestene ble møtet nok en anledning å vise hva de mener om «den hedenske norske kirke». De vil også flittig benytte de talerstoler som er tilgjengelige.

Begge sokneprestene vil fortsette å holde gudstjeneste, enten det blir i presteboligen eller hjemme hos folk i menigheten.

Får lønn

- Hedenskapet er innført gjennom biskopenes bibelfiendtlige holdning. De biskopene som rolig kan sitte og se på at kolleger godtar innvielse av homofile til tjeneste, kan selvsagt ikke føre åndelig tilsyn med meg, sier Arne Thorsen til Dagbladet.

Ekspedisjonssjef i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet Ole H. Fisknes ga heller ikke prestene tilbud om alternativt tilsyn.

Begge prestene får lønn inntil avskjedssaken er rettskraftig. Dermed kan det ta flere år før Olav Berg Lyngmo og Arne Thorsen mister lønn og prestebolig.

Prestene har imidlertid ikke rett til å holde gudstjeneste i Den norske kirke med øyeblikkelig virkning fra statsråd fatter beslutning om avskjedssak.

<B>I EN TRANG MAZDA:</B> Opprørsprestene Ludvig Nessa og Børre Knudsen var i går på vei til Fredrikstad for å planleggge Strandebarm prostis framtid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!