Transittmottak var narkoreir

Politiet pågrep 25 i storaksjon mot Refstad.

POLITIAKSJON:  200 brukerdoser ble beslaglagt etter stor politirazzia på Refstad transittmottak på Sinsen i Oslo. Arkivfoto: Tore Meek / Scanpix .
POLITIAKSJON: 200 brukerdoser ble beslaglagt etter stor politirazzia på Refstad transittmottak på Sinsen i Oslo. Arkivfoto: Tore Meek / Scanpix .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 35 menn, hovedsakelig fra Vestafrika, ble arrestert eller bortvist da politiet gikk til narkoaksjon mot Refstad transittmottak på Sinsen i Oslo, onsdag morgen.  25 tjenestemenn fra politiet og politiets utlendingsenhet gikk fra rom til rom, på en fløy av mottaket som blir karakterisert av ledelsen som «spesielt belastet». Sammen med narkotikahunder ble det gjort funn av 200 gram hasj, marihuana og kokain.

- Det siste året har vi lagt merke til mye trafikk og flere rusede personer i korridoren hvor personer fra Vest-Afrika er bosatt. De som tar seg inn på mottaket er kriminelle som benytter Refstad som base for narkotikahandel, sier Tove Gilje, mottaksleder på Refstad.

Refstad transittmottak er drevet av Norsk folkehjelp. Det bor 267 personer på mottaket. Gilje sier at gjerningsmennene skal ha tatt seg til rette ved å spise maten til beboerne og overnatte på mottaket.

- Mennene kom med verbale trusler og knuffet til ansatte og beboere, men det skal ikke ha vært snakk om alvorlige voldsepisoder, sier Gilje til Dagbladet.

Asylavslag Fem av de arresterte ble umiddelbart sendt ut av landet, og fem andre venter på utvisningsvedtak. Disse hadde tidligere fått avslag på sin asylsøknad i et annet europeisk land. Politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, karakteriserer aksjonen som vellykket.

- Det er ille at noen kommer og misbruker asylinstitusjonen her i landet.  Disse personene solgte narkotika til det åpne rusmiljøet i Oslo, og det er viktig at vi får stengt denne kanalen, sier Sjøvold til Dagbladet.

KAMULFERT:  Kamuflert i en snusboks fant politet kokain og hasj. De runde kulene er kokain. Pakket på denne måten for å kunne svelges eller oppbevaring i kroppens hulrom. Plastpakkene er hasj. Foto: Politiet.
KAMULFERT: Kamuflert i en snusboks fant politet kokain og hasj. De runde kulene er kokain. Pakket på denne måten for å kunne svelges eller oppbevaring i kroppens hulrom. Plastpakkene er hasj. Foto: Politiet. Vis mer

Sjøvold sier at politiet skal fortsette trykket mot kriminelle i rusmiljøet i tiden fremover, men etterlyser flere varetektsplasser.

- Vi har et kapasitetsproblem som gjør at vi ikke kan varetektsfengsle alle vi anholder for kriminell virksomhet, sier Sjøvold.

Problem i ett år Gilje sier at de ansatte ved flere anledninger kontaktet politiet og meldte fra om at Refstad blir benyttet som gratis overnattingssted av personer truende personer.

- Politiet kommer ikke hver gang vi ringer. Vi har blitt nødt til å ansette vektere og iverksette andre sikkerhetstiltak for at beboerne skal føle seg trygge, sier Gilje.

Problemet startet for ett år siden, og naboer har flere ganger klaget over støy fra personer på mottaket om natten, ifølge mottakslederen.

- Vi har lagt merke til at flere var ruset og at ukjente mennesker tok seg inn om natten. Det har gradvis økt fra i fjor vår fordi vi har fått en tilstrømning av asylsøkere fra Vest-Afrika, sier Gilje.

BESLAG:  Det er i underkant av ett gram i hver i salgspakning. Totalt fant politiet 200 brukerdoser. Foto: Politiet
BESLAG: Det er i underkant av ett gram i hver i salgspakning. Totalt fant politiet 200 brukerdoser. Foto: Politiet Vis mer

Politiet erkjenner at de kunne tatt grep tidligere.

- Det er mulig vi burde ha trådt til tidligere, men vi har hatt tett kontakt med UDI underveis og håper nå at problemet på Refstad vil avta, sier politimester Sjøvold.

REFSTAD: Transittmottak på Sinsen i Oslo Arkivfoto: Tore Meek / Scanpix .
REFSTAD: Transittmottak på Sinsen i Oslo Arkivfoto: Tore Meek / Scanpix . Vis mer