DREPT: Hande Kader (t.v) ble 8.august funnet drept i Istanbul. Hun var en politisk aktivist og deltok ofte under LHBT-demonstrasjoner i Tyrkia, som her i juni 2015, da hun skal ha blitt arrestert i forbindelse med en Gay Pride-parade. Foto: Depo Photos / ABACAPRESS.COM / NTB scanpix
DREPT: Hande Kader (t.v) ble 8.august funnet drept i Istanbul. Hun var en politisk aktivist og deltok ofte under LHBT-demonstrasjoner i Tyrkia, som her i juni 2015, da hun skal ha blitt arrestert i forbindelse med en Gay Pride-parade. Foto: Depo Photos / ABACAPRESS.COM / NTB scanpixVis mer

Transkvinnen Hande (22) ble drept, lemlestet og satt fyr på

Groteske drap i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kjente tyrkiske LHBT-aktivisten (Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, journ.anm), transkvinnen og sexarbeideren Hande Kader (22) ble funnet drept i Istanbul 8.august.

Kader ble sist sett da hun satte seg inn i en klients bil i slutten av juli. Først 8.august ble hun altså funnet i rikmannsstrøket Zekariyaköy i den tyrkiske metropolen, skriver Daily Sabah.

Grovt lemlestet

Kroppen hennes skal ha vært kraftig forbrent, og hun skal også ha blitt grovt lemlestet før hun ble satt fyr på, trolig for å fjerne eventuelle spor.

Myndighetene har ikke offisielt kommentert omstendighetene rundt dødsfallet.

Kader var en kjent aktivist og har blitt avbildet under protester og demonstrasjoner for rettighetene til LHBT-personer, skriver The Wow Report.

Hun skal ha blitt arrestert minst én gang i forbindelse med disse demonstrasjonene.

- Føler et stort sinne

Etter at drapet på Kader ble kjent gjennom riksmedia, har det tyrkiske LHBT-miljøet reagert med sinne og frustrasjon.

«Vi føler et stort sinne. Vår elskede venn Hande Kader ble brent til døde. Hande var en person som hevet stemmen mot hatkriminalitet og oppmuntret alle andre til å heve sine stemmer.

Vi roper konstant under våre demonstrasjoner at homofobe og transfobe uttalelser fører til hatkriminalitet, drapsmenn unnslipper ofte ustraffet, og det haster med en hatkrimlov. Uheldigvis har våre parader vært forbudt de siste to årene, selv om vi trenger å bli sett, vi trenger å være på gata og rope våre krav for å få en slutt på hatkriminaliteten. Vi krever rettferdighet for alle de som mistet livene sine for å være kvinne, transe eller homofil».

Etter drapet har mange publisert bilder av Kader på sosiale medier for å gi uttrykk for sitt sinne, sin frustrasjon og sin sorg. Hashtaggen #HandeKadereSesVer, «Gi Hande Kader en stemme», ble raskt en av de mest brukte i Tyrkia.

Homofil voldtatt og halshugget

Men drapet på Kader er ikke enestående. For rundt to uker siden ble den homofile, syriske flyktningen Muhammed Wisam Sankari funnet drept ikke langt fra stedet Kader ble funnet.

Sankari hadde blitt voldtatt og halshugget. Politiet etterforsker fortsatt saken.

Ifølge Buzzfeed er det ventet at tusenvis vil delta i en marsj i Istanbul søndag, der de oppfordrer folk til å ta til orde mot hatkriminalitet mot LHBT-personer.

Homoseksualitet er ikke ulovlig i Tyrkia, men homofobien er utspredt. Ifølge en ganske fersk undersøkelse fra PEW Reasearch Centre mener cirka 80 prosent av den tyrkiske befolkningen at homoseksualitet ikke bør aksepteres av samfunnet, ifølge International Business Times.