«Transpersoner må inn under pasientlovgivingen. Det er der de hører hjemme»

Slik uttalte likestillingsminister Solveig Horne (Frp) seg bare ei uke før valget.

MØTER SEG SELV I DØRA: Den nye likestillingsministeren Solveig Horne (Frp) på baksiden av slottet etter innsettelsen av den nye regjeringen. Hun møter nå seg selv i døra på tidligere uttalelser om homofili, voldtekt og transpersoner.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MØTER SEG SELV I DØRA: Den nye likestillingsministeren Solveig Horne (Frp) på baksiden av slottet etter innsettelsen av den nye regjeringen. Hun møter nå seg selv i døra på tidligere uttalelser om homofili, voldtekt og transpersoner. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en Blikk-artikkel rett før valget, 3. september 2013, uttaler Solveig Horne følgende om hva Frp vil gjøre for å bedre situasjonen for transpersoner:

- Transpersoner må inn under pasientlovgivningen. Det er der de hører hjemme. Vi har gitt Harry Benjamin ressurssenter støtte i budsjettet, men transpersoner må først og fremst inn under Helsedepartementet slik at de blir rett plassert, siteres Solveig Horne.

- Mener Horne med dette å si at transpersoner er syke? I så fall er det oppsiktsvekkende og uforenelig med å være likestillingsminister. Da er det forskjellsbehandling og ikke likestilling man driver med, sier leder Bård Nylund i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) til Dagbladet.

Nylund var tidligere leder av Arbeiderpartiets homonettverk.

I den forrige regjeringens handlingsplan for «Bedre livskvalitet for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner» fra 2008 heter det om unge transpersoner:  

«Det sexologiske fagmiljøet har uttrykt bekymring for at det foregår diagnostisering, behandling og sykeliggjøring av mennesker som kunne hatt godt utbytte av mer desentralisert oppfølging. Ofte er det slik at disse unge blir henvist til helsetjenestene på grunn av omgivelsenes reaksjoner på barnets uklare eller mangende identifisering med tradisjonelle kjønnsstereotypier eller på at barnet overskrider tradisjonelle stereotype kjønnsutrykk. For å unngå å forsterke skyld og skam hos barna det gjelder, er det viktig at personell i helse- og omsorgsektoren har kunnskaper og metodikk til å forstå den unges kjønn på en nyansert og ikke sykeliggjørende måte.»

Storm Det stormer allerede rundt landets nye barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp). Hun har også møtt seg selv i døra på en twittermelding hun la ut i 2010:

«Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?»

Hornes tre år gamle twittermelding skaper sterke reaksjoner, men det er langt fra det eneste den ferske likestillingsministeren har i bagasjen.

Erna Solberg har i dag tatt Solveig Horne i forsvar.

«Hvorfor pleie gamle twittermeldinger når Solveig i dag tydelig har sagt hun vil være en statsråd både for homofile og heterofile», skriver Erna Solberg på Twitter.

Voldtekt I en NRK-artikkel fra mai 2011 går Solveig Horne langt i retning av å mene at menn og kvinner har like stort ansvar for voldtekt.

- Jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i, men guttene har også et ansvar for å respektere et nei. Jeg mener både guttene og jentene har like mye ansvar, sier Horne og utdyper:

- Man må gi klar beskjed om hvor langt man vil gå når man roter med en person. Alle har et ansvar for å gi beskjed om hvor langt man vil gå.

Solveig Horne var Frp´s kvinnepolitiske talsperson på tidspunktet hun ga disse uttalelsene. I dag svarer hun følgende til Dagbladet:

- Jeg har aldri ment at det er offeret som har skylden for en voldtekt. Det er bare en som er ansvarlig for voldtekt og det er overgriperen, sier statsråd Solveig Horne.

Departementet varsler at de vil komme tilbake med et svar om Hornes uttalelser knyttet til transpersoner.

- Det å være en transperson er en identitet. Mange transpersoner har aldri vært i nærheten av en operasjonskniv eller hormontabletter. Jeg forventer at Solveig Horne kommer på banen og klargjør standpunktene sine. Hun må tydeliggjøre at dette ikke lenger er ting hun står for, men at hun retter seg etter det som kommer fram i regjeringsplattformen, sier LLH-leder Bård Nylund.

Nylund har, ifølge NRK, nå invitert Horne til et homomøte for å diskutere den tre år gamle uttalelsen hennes på Twitter.

- Trenger ikke homo-organisasjoner 3. september 2013 fikk Solveig Horne spørsmål fra Blikk om Frp vil øke eller kutte støtten til LHBT-organisasjoner.

Da uttalte den ferske ministeren følgende:

— Vi har kuttet støtten i det nåværende budsjettet, og vi vil fortsette denne linjen. Vi mener at det er diskriminering i seg selv å ha egne støtteordninger. Det finnes regelverk som ivaretar homofile og lesbiskes rettigheter på lik linje med andre grupper i samfunnet. Diskrimineringsloven opprettholder rettighetene, og vi trenger ikke egne organisasjoner for å ivareta denne gruppas rettigheter.

- Vente, før man kritiserer I går holdt Erna Solberg sin første pressekonferanse som statsminister. Da sa hun følgende om kritikken som allerede da ble rettet mot landbruksminister Listhaug (Frp) og barne,- familie,- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

- Jeg tenker at det alltid er lurt å vente til statsråder har fått vist hva de gjør, og hvordan ting fungerer, før man kritiserer. Jeg har sett at statsråder som har blitt kritisert før tiltredelsen, har vist seg som glimrende statsråder etterpå.

Solberg understreket at alle statsråder som har sagt ja til å sitte Solberg-regjeringen, har sagt at de vil styre etter Sundvolden-plattformen.
 
Statsministeren mener det vil være «umulig» om hun ikke skulle kunne ta i bruk politiske talspersoner som tidligere har forfektet andre standpunkt enn de som er nedfelt i Solberg-regjeringens plattform.

«Møte seg selv i døra» Hun medgikk likevel at både Høyre- og Frp-representanter som tidligere har tatt til orde for en annen politikk enn den Solberg-regjeringen har sagt den vil føre, nå vil «møte seg selv i døra».

- Men du kan ikke ekskludere de flinkeste folkene fra regjering fordi partiene deres har forlatt et standpunkt som grunnlag for denne regjeringen, sa Solberg.