- Transporteren er jo grei, fordi den er borte

Hvor langt kan 170 kilo sprengstoff kaste en varevogn?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En varebil i Øvre Årdal på Rv 53 ble i dag morges bokstavelig talt sprengt til fillebiter.

Ingen er skadd i hendelsen, men de materielle skadene er kraftige. Et krater på flere meters omkrets forteller om kreftene som har vært i sving. 

Det var i 08.45-tida i morges at flere anleggsarbeidere på området oppdaget svart røyk som steg opp fra en VW Transporter, spesialbygget for å frakte dynamitt og tennsatser.

Ringte nødtelefonen

De seks anleggsarbeiderne løp i skjul og få minutter etter fulgte en enorm eksplosjon. Varebilen var tilpasset for å ha dynamitt om bord, men ikke for å motstå trykket fra 170 kilo sprengstoff.

- Transporteren ble fullstendig pulverisert, sier prosjektleder Eivind Yttri i Statens vegvesen.

Ifølge øyenvitner på stedet var opplevelsen «som på film». Mens en anleggsarbeider ringte nødtelefonen gikk bilen i lufta.

Motoren fløy  
Av varebilen er det stort sett bare motoren igjen. Den fløy avsted og befinner seg i en steinrøys rundt 30 meter unna veien. Igjen på veien er bare krateret som oppsto under eksplosjonen.

Lastebilen som sto parkert noen meter bak ser ut som den har overlevd en krigssone.

Politiet fikk meldig om ulykken 08.50.

30 METER: Motoren til transporteren ble slengt 30 meter unna i smellen. Lastebilen til venstre sto få meter bak varebilen. Foto: Privat
30 METER: Motoren til transporteren ble slengt 30 meter unna i smellen. Lastebilen til venstre sto få meter bak varebilen. Foto: Privat Vis mer

- Vi har informert direktoratet for samfunnssikkerhet og Kripos og følger anvisninger derifra, sier operasjonsleder Arne Solvåg ved Sogn og Fjordane politidistrikt til Dagbladet.no.

Anleggsarbeiderne på Rv 53 mellom Årdal og Tyin har de siste ukene jobbet med å fullføre fjerningen av Biskopgjetunnelen. Veien er stengt for normal ferdsel og vil først åpne klokka 18.00.

Hytter skadet

I området befinner det seg flere hytter. Glassruter opptil 250 meter unna har knust.

- Vi vet ikke om det var lufttrykk eller biter fra sprengingen, sier Yttri.

- Hvor store er de materielle skadene på anleggsmaskinene?

- Vel, transporteren er jo grei, fordi den er borte. Men på den øvrige maskinparken er det ting som kan fikses, tror jeg. Det er hovedsakelig knuste ruter, sier Yttri. 

Politiet melder at det befant seg 25 kilo dynamitt i bilen, men Statens Vegvesen melder melder om at hele 170 kilo sprengstoff gikk av i smellen. 

- Transporteren er jo grei, fordi den er borte

Vegen åpner i kveld klokken 18.00 og er åpen til mandag morgen.