Transportstreik over hele landet

Flere tusen sjåfører streiker for bedre helse mellom klokka 12 og 14 i dag. All offentlig transport i de store byene stanser. - Å være sjåfør er et av verdens hardeste yrker, mener sjåførene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Full stopp i Oslo

Transportstreiken er en protest mot stadig hardere krav til effektivitet i transportbransjen.

- Kostnadseffektiviteten går på helsa løs, slår leder i Oslo Sporveiers arbeiderforening Stein Guldbransen fast overfor Dagbladet :på nettet.

I Oslo Sporveier er sykefraværet 15 prosent, og Guldbransen mener årsaken er at sjåførene presses for hardt.

«Et beinhardt arbeidsmiljø, fysisk og psykisk stress, bryter ned helsa til sjåførene i et omfang som gjør det til et av verdens hardeste yrker», heter det i en pressemelding fra Norsk Jernbaneforbund, Norsk Kommuneforbund, Norsk Rutebilarbeiderforbund og Norsk Transportarbeiderforbund.

Hver tredje bussjåfør har vært innblandet i ulykker eller vært nær ved å kollidere på grunn av trøtthet, viser en spørreundersøkelse Norsk Transportarbeiderforbund har gjort.

- I 1998 fikk 370 av 1600 sjåfører redusert helsa si så mye at de ikke kan komme tilbake på jobb uten omfattende atføringstiltak, sier lederen i arbeiderforeningen.

Over hele verden

Flere tusen norske yrkessjåfører gjennomfører streiken i de største norske byene. Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Bergen, Tromsø og Østfoldbyene rammes. I Oslo Bergen og Trondheim kan du glemme å få tak i taxi under transportstreiken fra 12 til 14, drosjene parkerer under streiken.

Streiken er et ledd i en verdensomspennende aksjon i regi av den Internasjonale Transportføderasjonen.