Transportstreiken fortsetter

Streiken blant transportarbeiderne fortsetter. Partene skjerper tonen etter dagens mislykkede meklingsforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Streiken blant transportarbeiderne fortsetter, og partene skjerper tonen etter onsdagens mislykkede meklingsforsøk.

- Forbundsleder Per Østvold driver gjøn med folk, sier arbeidsgivernes forhandlingsleder Kim Nordlie.

- Nordlies antipatier mot meg forlenger streiken, og han bør byttes ut som forhandlingsleder, svarer Østvold.

Norsk Transportarbeiderforbund og Handels- og Servicenæringens hovedorganisasjonen møttes til tvungen mekling etter at streiken hadde vart i fire uker. Begge parter presenterte forslag til løsning på konflikten, uten at meklingsmann Dag Nafstad klarte å finne grunnlag for enighet mellom partene.

Konfliktens kjerne er et krav fra transportarbeiderne om et lønnstillegg som bare skal omfatte fagorganiserte. Arbeidsgiverne har avvist dette kravet blankt under henvisning til at det skal være organisasjonsfrihet.

- Driver gjøn

- Transportarbeiderforbundets leder Per Østvold driver gjøn med folk. Han annonserte i mediene at han ville legge fram kompromisser, men det er fortsatt en urettferdig forskjellsbehandling mellom organiserte og uorganiserte arbeidstakere han vil ha, sier HSH-direktør Kim Nordlie i en pressemelding.

Nordlie kom til Riksmeklingsmannen med et forslag som HSH opplever som rettferdig, men dette ble avvist av motparten.

- Det innebærer at Østvold styrer mot enda flere permitteringer, at enda mer mat må kastes, at store deler av den norske grønnsaksproduksjonen går tapt og at forbrukere og institusjoner ikke vil finne alle varene de trenger, tordner Nordlie.

- Bør byttes ut

Per Østvold reagerer kraftig på pressemeldingen fra HSH.

- HSH prøver å personifisere dette veldig, og gjør dette til en sak om meg. Jeg er forundret over dette, og må konstatere at Kim Nordlies antipatier mot meg er blitt så åpenlyse at HSHs medlemsbedrifter bør vurdere å sette inn en annen forhandlingsleder. Nordlie klarer ikke å styre sine følelser, og dette er med på å forlenge en allerede langvarig og vanskelig konflikt, sier Østvold til NTB.

Han er skuffet over at HSH ikke aksepterte transportarbeiderforbundets skisse til løsning. Ifølge Østvold har forbundet gått bort fra prinsippet om forskjellsbehandling, men foreslått at uorganiserte må vente 12 måneder på å få tillegget. Forbundet foreslo også å nedsette et utvalg for å finne varige løsninger.

- HSH brukte nesten ikke tid på vårt forslag. De hadde det travelt med å komme ut, og man skulle nesten tro at de hadde bestemt seg på forhånd for å fortsette konflikten. Vi beklager at uskyldige blir rammet, men vi kan ikke avslutte konflikten alene, sier Østvold.

Tomt for bleier og barnemat

Flere butikker i Norgesgruppen er nå gått tom for bleier og hyllene er i ferd med å tømmes for barnemat, ifølge NRK.

Småbarnsforeldre må nå farte for å skaffe seg helt nødvendige dagligvarer.

Kommunalminister, Erna Solberg, mener likevel ikke at tida er moden for å ta i bruk tvungen lønnsnemd. Hun sier til NRK Dagsrevyen at liv og helse ikke står på spill foreløpig, og konflikten heller ikke har medført store samfunnsøkonomiske problemer.