Transvestitt-sex ryster Høyesterett

ATEN (NTB-AP): Assisterende statsadvokat Giorgios Sakellaraopoulos i Aten får ikke lenger føre saker for gresk høyesterett. Høyesterettsdommerne nektet i forrige uke å la Sakellarapoulos prosedere for dem, etter at de fant ut at han hadde en noe spesiell elskerinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At kvinner har elskere og menn elskerinner er ikke mer uvanlig i Hellas enn andre steder, og som regel ingen årsak til rettslige forføyninger der til lands. Men Sakellarapoulos' kjæreste Jenny Hiloudaki har tidligere vært mann, og livnærte seg som transvestitt-prostituert før kjønnsskiftet.

En mann som holder seg med en slik elskerinne, må godta at det stilles spørsmålstegn ved såvel hans samfunnsmoral som hans personlige integritet. Og han har ihverfall ingenting i høyesteretts ærverdige lokaler å gjøre, med mindre det skulle være som tiltalt, mener landets øverste dommere.

Verdier

Krangelen rundt statsadvokaten har utløst en generell norm- og verdidebatt i Hellas. Mange grekere spør seg om høyesterettsdommerne, eller noen andre for den saks skyld, ville ha hevet et øyenbryn dersom Sakellarapoulos' elskerinne hadde vært født som kvinne.

Det ville de neppe ha gjort, og de ville sannsynligvis heller ikke ha reagert dersom Sakellarapolous hadde vært homofil og hatt en annen mann som kjæreste. Men ved å slå seg sammen med en person som har skiftet kjønn, har statsadvokaten tydeligvis krysset en usynlig moralsk grense.

Bak en konservativ og tildels streng fasade, er det greske samfunn vanligvis preget av stor toleranse. De fleste grekere mener at folk må få leve som de selv velger, og at ingen andre har rett til å blande seg inn, så lenge vedkommende ikke plager andre eller bryter straffeloven.

Krenket?

Høyesteretts utestenging av Sakellarapoulos har derfor vakt sterke reaksjoner.

- Dette er et brudd på grunnleggende menneskeretter, hevder talsmenn for den politiske venstresiden.

- Vi er et sexistisk og rasistisk samfunn, raser spaltisten og fjernsynsproduceren Nikos Mastorakis.

Den greske regjerings offisielle talsmann Dimitras Reppas følte seg tydeligvis på tynn is, da han denne uken ble dratt inn i krangelen.

- Retten har sine grunner, men ellers må enhver få ha sitt privatliv i fred og møte respekt for sine personlige valg, sa Reppas til journalister.

Det samme ble sagt sent på 1980-tallet, da daværende statsminister Andreas Papandreou begynte å vise seg offentlig med sin elskerinne Dmitra «Mimi» Liani, som han senere giftet seg med.

Sakellarapolous' elskerinne truer nå med å gå til den europeiske menneskerettsdomstol i Strasbourg med saken.