«Transvestitten» røpet spionkilde. Derfor ble han funnet død i en bag

Superagenten Gareth (31) har skapt overskrifter fem år etter sin død. Nå kommer en ny teori.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fem år har dødsfallet til matematikkgeniet, kodeknekkeren og sikkerhetsansatte Gareth Williams vært omgitt av flere teorier enn de aller fleste spionhistorier i nyere tid til tross for at han var bare 31 år gammel da han ble funnet død i sin leilighet i Alderney Street i London 23. august 2010.

Da sendte arbeidsgiveren - den britiske sikkerhetstjenesten GCHQ - folk på døra hjem til waliseren fordi han ikke hadde dukket opp på jobb på mange dager.

Det er et faktum at 31-åringen ble funnet død i sitt eget badekar, inne i en North Face-bag med glidelåsen trukket igjen.

Det er også et faktum at han ble ansatt i Goverment Communication Headquarters allerede som 23-åring etter glimrende eksamener.

Og et faktum er det også Williams var «utplassert» i det aller helligste av britisk etterretning - MI6, også kjent som SIS - da han ble funnet død under høyst ekstraordinære omstendigheter.

Første konklusjon: naturlig død
I løpet av fem år har det kommet en lang rekke teorier om hvorfor Gareth Williams ble en mytisk agent i ung alder - de fleste bygd rundt faktadetaljer som er dokumentert.

Politiets første offisielle konklusjon om en naturlig død uten straffbare forhold var det svært få som trodde på.

Etter fire år gikk den rettsmedisinske kommisjonen ut med at Scotland Yard hadde konkludert feil. 

Gareth Williams var forgiftet, høyst sannsynlig som følge av en kriminell handling.

81 x 48 centimeter
Da hadde amatører og profesjonelle slangemennesker allerede bevist og motbevist om det er mulig for en voksen mann å komme seg inn i en slik bag og dra igjen glidelåsen selv.

Redningsekspert og utbryterartisten Peter Faulding ble helt besatt av å dokumentere om det er mulig å gjennomføre en slik operasjon i en bag som måler 81 x 48 centimeter.

- Konklusjonen min er at han enten var bevisstløs eller død før han ble plassert i baggen, sa Peter Faulding i april 2012 etter å ha  gjennomført rundt 300 seriøse forsøk.

- Jeg kan ikke si at det er umulig å låse baggen fra innsiden, men jeg tror selv Houdini ville hatt problemer. Min personlige mening er at det er umulig, sa Faulding etter sin intense «forskning».

Etter flere måneder uten nye avsløringer om Gareth Williams' myteomspunne agentkarriere og privatliv, har den russiske avhopperen Boris Karpichkov (56) nå lagt fram sin konklusjon om mysteriet overfor Daily Mirror.

Fulgte pengestrømmer fra Russland
Den tidligere KGB-majoren hoppet av til Storbritannia for 17 år siden. Nå hevder han at Gareth Williams la feil kort på bordet i et «renkespill» med KGBs etterkommer, som ville verve den unge briten til dobbeltagent.

Det er bekreftet fra «høyt hold» i MI6 at Williams var i ferd med å bli en av britisk etterretnings fremste eksperter på å følge pengestrømmer fra Russland til Storbritannia.

Det er sannsynlig at de russiske hemmelige tjenester har sine kontakter innenfor MI6, og at kodeknekker-geniet Gareth Williams kan ha stått på ønskelista til «nye» KGB utenfor Russland - SVR.

Transvetsitt - eller kvinneagent ?
I etterforskningen av dødsmysteriet har britisk politi bekreftet at det ble funnet eksklusive kvinneklær og parykker for om lag 200 000 kroner i leiligheten til eneboer Gareth Williams.

Det har igjen ført til spekulasjoner i flere retninger. Var Williams en superspion som også opptrådte som kvinne ? Eller levde han som transvestitt på privaten ?

Ifølge KGB-avhopperen hadde russiske «snokere» kjennskap til sin britiske kollegas kolleksjon av kvinneklær. Og brukte trusler om transvesitt-avsløringer for å verve Williams.

- Ikke smart
- Da vet jeg hvem som informerer dere, skal den britiske superagenten ha svart - og takket nei til ekstrajobb.

Det var ikke lurt, ifølge den gamle KGB-majoren.

Hans «nye» kolleger kunne ikke leve med at en sentral MI6-medarbeider visste hvem deres informant var.

Dermed måtte Gareth Williams bringes til taushet.

Korrekt eller ikke: dette blir ikke den siste forklaringen på hva som førte MI6-agentens korte karriere. 

 

 FUNNET I NORTH FACE-BAG I BADEKARET: Britisk politi gikk ut med dette bildet av badet i Gareth Williams leilighet, 20 måneder etter at han ble funnet død. Foto: Metropolitan Police/Reuters/NTB Scanpix.
FUNNET I NORTH FACE-BAG I BADEKARET: Britisk politi gikk ut med dette bildet av badet i Gareth Williams leilighet, 20 måneder etter at han ble funnet død. Foto: Metropolitan Police/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer