- Trappeoppgangen ble til en skorstein

Brannvesenet påpekte uansvarlig søppelhåndtering allerede i 2005.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Brannmenn fant søppel lagret i trappeoppganger da de tok seg inn i Urtegata 31 i natt.

Allerede i 2005 påpekte Brannvesenet overfor bygårdens eier og beboere at slik søppellagring er brannfarlig og måtte ta slutt.

-Våre brannmenn har rapportert at de fant søppel lagret i trappeløpene. Søppelet var ikke lagret i containere, men plassert inntil veggene, sier vakthavende brannsjef Nils Kristiansen ved Oslo Brann- og Redningsetat til Dagbladet.no.

— I hver etasje er det en brannsikker dør inn fra hovedtrappa til korridorene. Hvis noen har merket brannen og åpnet disse dørene, ligger forholdene til rette for at ilden skal spre seg inn i korridorene, og det har tydeligvis skjedd, sier brannsjefen til NTB. Han mener selve trappeoppgangen etter hvert også har fått trekk som har gjort den til rene skorsteinen.

Fanget på rommet

Kristiansen sier rommene ligger på hver side av korridorene med dør ut til korridoren.

— Det som åpenbart har skjedd er at folk etter hvert har våknet av brannen. Noen har så forsøkt å komme seg til nødutgangene gjennom korridoren mens andre har slått igjen døra og forsøkt å komme ut vinduet. Brannvesenet tok i alt ut 15 personer via vinduene, sier Kristiansen.

NRK meldte tidlig lørdag at nødutgangene var boltet igjen, men det avviser Kristiansen som helt utenkelig.

— Bygningen oppfyller forskriftene for brannsikkerhet, det er det ingen tvil om. Hvorvidt alarmsystemet fungerte, vet vi ikke, simpelthen fordi alt er utbrent, sier Kristiansen.

Han viser til hvordan nødutgangene fra korridorene til trappehusene i hver ende av bygget ikke kan låses. Derfor er det utenkelig at de har vært stengt, langt mindre boltet, sier han.


Brannfarlig
- Det er brannfarlig å lagre søppelet slik, og etter en branntragedie som i natt er det nødvendig å minne alle om at søppel må kastes i egnede dunker og containere og ikke settes langs vegger i korridorer og ganger, sier Kristiansen.

Det var under en rutinebefaring i 2005 at Seksjonen for feiing og tilsyn ved Brannforebyggende avdeling fant søppel ureglementert lagret. Dette ble påpekt overfor gårdeier og beboere.

- Nå må vi konstatere at søppel fortsatt ble lagret på samme måte. Etterforskingen får avdekke om brannen begynte i søppelet eller ikke, sier Kristiansen.

— I Urtegata 31 regner vi med tre nødutganger, hovedinngangen og de to utgangene i hver sin ende av huset. Ved brann som starter på ett av rommene, vil det være uproblematisk for beboerne å komme ut, sier brannsjefen.

Men han legger til at da brannen startet i den største rømningsveien, var den stengt fra første minutt. Så åpnet noen dørene fra trappehuset og inn til korridorene og dermed tok det fyr i korridorene. Begge de to nødutgangene i hver ende av bygget var åpne hele tiden, men korridorene var så fulle av ild og røyk at noen ikke rakk fram til nødutgangen.

— Ingen av de omkomne ble funnet på sine rom, sier Kristiansen.


- Utfordring
Han påpeker at det kan være en utfordring for gårdeier og beboere å forhindre at søppel lagres uforsvarlig.

Det bor mange mennesker i en bygård, og noen få uforsiktige personer er nok til at brannsikkerheten svekkes.

- Vi vil oppfordre alle til å passe på og ta ansvar for søppelhåndteringen, også andre beboeres søppelhåndtering. Søppel i trapper og ganger er meget farlig, sier vakthavende brannsjef Nils Kristansen til Dagbladet.no.

Hang etter armene
Han forteller at brannmannskapene hadde en stri tørn i natt, men at redningsarbeidet forløp raskt og effektivt.

- Alarmen gikk hos oss kl. 03.43 i natt. Allerede 03.46 — tre minutter senere - var våre mannskaper på plass. Situasjonen var dramatisk.
Folk hang etter armene fra åpen vinduer, andre satt i vinduene. To personer hadde tatt seg ut gjennom ei takluke og tatt seg opp på taket til et nabobygg, sier Kristiansen.

Kristiansen forteller at brannalarmene runget i Urtegata 31 da brannmannskapene tok seg inn i bygget.

- Ved hjelp av redningsstige fikk vi reddet over 15 personer. Røykdykkere tok seg opp et trappeløp og fikk reddet de to på taket. 33 personer kom seg ut av bygården ved egen hjelp. Det er tragisk at seks mennesker mistet livet, og at en person er hardt skadd. Slik situasjonen var, må vi prise oss lykkelige over at ikke flere omkom, sier vakthavende brannsjef Nils Kristiansen til Dagbladet.no

Kristiansen forteller at brannvesenet rykket ut til Urtegata 31 en gang i 2006, i forbindelse med branntilløp i vaskeriet.

SEKS OMKOMMET: I sekstiden i dag tidlig fikk brannvesenet kontroll over brannen. De seks ofrene ble hentet ut i løpet av morgentimene.  Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
SEKS OMKOMMET: I sekstiden i dag tidlig fikk brannvesenet kontroll over brannen. De seks ofrene ble hentet ut i løpet av morgentimene. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

I 2007 er det loggført en hendelse med røykutvikling, men ikke brann i gården.

I år har Brann- og redningsetaten rykket en gang for å slå av alarmanlegg, ved en teknisk feil eller falsk alarm.

KVINNE ALVORLIG SKADD: En kvinne fikk alvorlige røykskader som følge av brannen. Ytterligere 15 personer fikk ble lettere skadd. Foto: SCANPIX
KVINNE ALVORLIG SKADD: En kvinne fikk alvorlige røykskader som følge av brannen. Ytterligere 15 personer fikk ble lettere skadd. Foto: SCANPIX Vis mer
RØMTE UT PÅ TAKET: Flere av beboerne i den fem etasjer høye bygården hadde ikke noen annet valg enn å flykte opp på taket eller vente på å bli reddet ut av vinduet, ved hjelp av stiger. Foto: SCANPIX
RØMTE UT PÅ TAKET: Flere av beboerne i den fem etasjer høye bygården hadde ikke noen annet valg enn å flykte opp på taket eller vente på å bli reddet ut av vinduet, ved hjelp av stiger. Foto: SCANPIX Vis mer
UOVERSIKTELIG: På grunn av den kraftige røykutviklingen trengte politiet og brannvesenet ekstra tid på å orientere seg inne i bygget. Foto: SCANPIX
UOVERSIKTELIG: På grunn av den kraftige røykutviklingen trengte politiet og brannvesenet ekstra tid på å orientere seg inne i bygget. Foto: SCANPIX Vis mer
FIKK PÅPEK I 2005: Under en kontroll i bygården for tre år siden, anmerket Brann- og redningsetaten i Oslo at søppel ble lagret i trappeoppganger. 
Foto: SCANPIX
FIKK PÅPEK I 2005: Under en kontroll i bygården for tre år siden, anmerket Brann- og redningsetaten i Oslo at søppel ble lagret i trappeoppganger. Foto: SCANPIX Vis mer