Trapper kraftig opp

FHI styrker kapasiteten for analyse av coronaprøver etter at den britiske mutanten er påvist i Nordre Follo. Det melder de på sine nettsider.

TRAPPER OPP: Line Vold og FHI. Foto: Berit Roald / NTB
TRAPPER OPP: Line Vold og FHI. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I overkant av 5 prosent av prøvene fra alle smittetilfeller i Norge sendes inn for overvåkning til referanselaboratoriet ved FHI. Fram til nå har totalt om lag 2 prosent av de positive koronatestene blitt helgenomsekvensert. De siste ukene har andelen økt til om lag 3 prosent på grunn av økt pågang og metodeutvikling. Nå skal den andelen opp til 10 prosent, og overvåkningen styrkes. Det skriver FHI i en pressemelding søndag.

Ifølge FHIs oversikt var det lørdag analysert totalt 684 positive coronatester for det muterte britiske viruset i Norge. 59 av dem har vært positive.

Nordre Follo kommune opplyste imidlertid søndag at de har elleve nye positive tilfeller av den britiske varianten. Totalt er det dermed registrert 70 tilfeller av den britiske varianten i Norge i desember og januar.

Slik har det britiske viruset mutert. Video / Nucleus Medical Media. Direktør i Bioteknologirådet, Petter Frost. Reporter: Anton Lier. Vis mer

Analysekapasitet og coronavirusovervåkning styrkes ved tre hovedgrep:

  • FHI øker egen analysekapasitet og er i dialog om samarbeid med Norwegian Sequencing Centre for helgenomsekvensering.
  • Innføring og oppskalering av metode med målrettet hurtigere sekvensering.
  • FHI arbeider for å få på plass en PCR-basert screening for den engelske varianten.

Helgenomsekvenseringen som gjøres er tidkrevende. Med den metodikken vi har hatt fram til nå, tar det minst 5-6 dager for maskinene å kjøre igjennom prøvene, i tillegg til for- og etterarbeid med data og analyser.

FHI har den siste uken etablert en ny metodikk, som gir en raskere, målrettet sekvensering av enkelte områder av viruset, hvor det tar 2-3 dager å gjøre selve analysen. Med denne metoden mer enn tredobler vi kapasiteten internt.

- I tillegg til dette vil vi vurdere hurtigscreening (PCR-metoder) for påvisning av koronavirus slik at sykehuslaboratoriene kan påvise den engelske virusvarianten direkte. Vi håper å kunne ha anbefaling om metode klar i løpet av neste uke (uke 4), sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen ved FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer