Trapper ned letinga etter ranerne

SKI (Dagbladet.no): En 42 år gammel svenske er pågrepet og sitter i avhør etter nattas pengetransportran på Ås. Jakten på de to andre ranerne, som kan være bevæpnet med øks og skytevåpen, er trappet ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skogområdet i Ski har siden i natt vært åsted for en omfattende klappjakt på mennene som ranet en pengetransport ved Vinterbrosenteret i Ås i Akershus like etter midnatt.

Politihunder som fulgte ranssporet i dette skogområdet, snuste seg fram til en 42 år gammel svenske fra Helsingborg som var iført kamuflasjeklær og hadde en AG3 i nærheten. Pågripelsen skjedde uten dramatikk klokka 05.28 ved Bøleråsen i Langhus. Den ranssiktede svensken har sittet i avhør i hele dag, men har ikke angitt sine to ransvenner. Han er tidligere ustraffet og ukjent for politiet.

Jakten trappes ned

Helikopter, fem hundrepatruljer og rundt 25 politifolk fortsatte i hele dag med å saumfare området.

I 15.30-tida meddelte Follo-politiet at jakten trappes ned. Helikopteret er sendt hjem og mannskapet reduseres til rundt ti personer med hunder.

- Vi reduserer innsatsen i skogen, men fortsetter for fullt med etterforskningen, sier politistasjonssjef Odd Lauritz Aamodt ved Follo politidistrikt til Dagbladet.no.

- Sporene har gått til pukkverket på kommunegrensa mellom Oslo og Ski. Vi vet ikke hvordan de har tatt seg videre. En mulighet er at de kan ha hatt en backup-bil, eller så kan de ha haiket, fortsetter Aamodt.

Bevæpnet

Ikke langt fra stedet hvor svensken ble pågrepet fant politiet de fem pengekoffertene som var ransutbyttet. De vet foreløpig ikke om svenskens to ranspartnere har tatt med seg noen av pengene før de la på flukt.

Politimannskapene tråler nå skogområdet nord for Bøleråsen i retning Siggerud. Tidligere i dag hadde hundene ferske spor å følge, men uten at de har klart å spore opp ranerparet som fortsatt kan holde seg skjult i området.

- Vi ber publikum være på vakt. Vi har grunn til å tro at mennene er bevæpnet, sier politistasjonssjef Odd Lauritz Aamodt ved Follo politidistrikt.

I 16.30-tida var ranerne fortsatt på frifot. Mens svensken sitter i avhør, driver etterforskere og sikrer spor på pågripelsesstedet og på ransstedet.

Et vitne ringte politiet klokka 02.30 og meldte at en bil sto i brann på parkeringsplassen i et boligområde på Langhus. Dette var den etterlyste Mazda'en, og den blir nå undersøkt for spor.

Follo-politiet kalte inn bevæpnede forsterkninger fra Oslo, Moss og Romerike. Tre timer seinere pågrep de svensken uten dramatikk. Peilere i pengekoffertene hjalp dem å finne stedet, og derfra tok hundene over sporsøket.

Likner tidligere ran

- Vi kommer til å undersøke om svensken har vært i politiets søkelys i forbindelse med tidligere pengetransportran. Nattas ran har påfallende mange likhetstrekk med tidligere ran, sier politiadjutant Gordon Petterson i Follo-politiet til Dagbladet.no.

Svensken blir framstilt for varetektsfengsling i morgen. Hvis han er like medhjelpelig som personer som tidligere er pågrepet i forbindelse med slike ran, er det trolig lite å hente for etterforskerne som avhører ham.

- De to andre ranerne kan ha fått et grønt fargestoff på seg. Koffertene er utstyrt for å sprute ut grønnfarge hvis noen forsøker å bryte dem opp. Vi vet ikke om disse er utløst, sier politimester Stein Ulrich i Follo-politiet.

Etterforskere undersøker nå koffertene, men de vet foreløpig ikke om ranerne har lyktes med å få med seg penger, eller om de fem koffertene utgjør hele ransutbyttet.

- Vi har ikke oversikt over hvor mye ranerne har fått med seg, men vi opplyser heller aldri om beløp ved ran, sier daglig leder Gjermund Thoresen i SES til Dagbladet.no.

Andre gang i år

Det er andre gang vekterselskapet hans blir utsatt for ranere i år. Det var to menn på cirka 25 og 35 år som ble ranet. Begge kom uskadd fra det brutalet ranet, og blir fulgt opp av SES' ettervernsopplegg.

Klokka 00.22 fikk politiet ransmeldingen fra en tilfeldig passerende Securitas-vekter. Tre menn i kamuflasjeklær og finlandshetter angrep pengetransporten med en AG3, øks og muligens en pistol.

Etter å ha truet til seg de fem koffertene, forsvant de fra stedet i høy fart.

Politiet etterlyser to Audier, i tillegg til en Mazda 626 som ble brukt under ranet. En Audi A6 ble observert i full fart langs E6 i retning Oslo i natt. En Audi 80 kabriolet er beslaglagt av politiet etter at den ble funnet parkert med varm motor i Oslo i natt.

BEVÆPNET: Tre menn i kamuflasjeklær og finlandshetter angrep i natt denne pengetransporten med en AG3, øks og muligens en pistol.
OPTIMISTER: På pressekonferansen klokka 10 fortalte politiet at de fortsatt hadde gode spor etter de to ranerne som er på frifot. Politimester Stein Ulrich (venstre) og politistasjonssjef Odd Lauritz Aamodt i Follo-politiet tror på flere pågripelser i løpet av kort tid.
TRÅLER SKOGEN: Et helikopter, fem hunder og rundt 25 politifolk jager to ransmenn i Ski kommune.
VEKTERSJEF: De to vekterne som ble ranet, slapp unna uten fysiske skader. SES-sjef Gjermund Thoresen (bildet) sier at de virket i god form da han pratet med dem i natt.