Trapper opp beredskapen i lufta og på bakken

Justisministeren ankom Froland i ettermiddag. 11 helikoptre skal være i lufta i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ser nå ut til at hjelpen er kommet til skogbrannrammede Froland. 

I ettermiddag ankom justisminister Knut Storberget og landbruksminister Terje Riis-Johansen. Med dem kommer det også en opptrapping av beredskapen både i lufta og på landjorda.

- Klokka 19 i kveld vil 11 helikoptre være i lufta, lovet justisministeren på en pressekonferanse klokken 17. 

I tillegg til økt beredskap, kan lokalbefolkningen for øyeblikket glede seg over regn, selv om det ikke regner tilstrekkelig til at det har særlig effekt.

Positivt

- Dette er veldig positivt. Jeg har sett hvor effektive helikoptrene er, og med 11 i lufta - i tillegg til regnet- så er vi berga, sier ordfører i Froland Sigmund Pedersen, etter møte med justisministeren.

Regjeringen vurder samtidig om de skal ta imot tilbud om brannfly fra andre europeiske land.

- Utfra de faglige rådene jeg har fått så er 11 helikoptre i lufta nå det mest hensiktsmessige med tanke på sikkerhet. Men vi fortsetter kontakten med EU, og vurderer fortløpende om slik hjelp vil bli aktuell.

ANKOM FROLAND:  
Justisminister Knut Storberget og mat- og landbruksminister Terje Riis-Johansen ankom i ettermiddag Mykland i politiets helikopter. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
ANKOM FROLAND: Justisminister Knut Storberget og mat- og landbruksminister Terje Riis-Johansen ankom i ettermiddag Mykland i politiets helikopter. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX Vis mer

- Våre tanker går til de som ikke kan bo hjemme. De som i dag føler utrygghet skal føle trygghet, sa Storberget på en improvisorisk pressekonferanse.

For sent?

På spørsmål om hvorfor ikke regjeringen har involvert seg før svarte justisministeren:

- Det er ikke riktig at vi har ventet fem dager med å involvere oss. Vi har følgt denne situasjonen nøye hver dag. Situasjonen har gått opp og ned. Mandag så det for eksempel ut til at det var over, men så blusset det opp. Vi har vært fornøyd med de lokale kreftene har gjort. Når vi nå griper inn så er det først og fremst fordi det har gått så lang tid. Når vi ser dette arealet som er gått med så påkaller det også større ressurser, sier han.

Trapper opp beredskapen i lufta og på bakken
-TRAPPER OPP: Justisministeren lover flere helikoptere og flere folk.
FRA BØTTER TIL HELIKOPTER: Lokalbefolkningen har tatt i bruk bøtter for å holde skogbrannen under kontroll.
11 HELIKOPTER: Klokken 19 skal 11 helikopter være i lufta.