Trapper opp dramatisk redningsaksjon: Guttelag fanget i grotte i Thailand

Thailandske myndigheter får bistand av marinejegere.

DESPERAT LETING: Marinejegere og redningsmannskaper leter desperat etter tolv gutter i alderen 11 til 15 år og den 25 år gamle fotballtreneren deres, som er savnet på tredje døgnet etter å ha tatt seg ned i en dyp og oversvømt grotte nord i Thailand. Foto: AP / NTB scanpix
DESPERAT LETING: Marinejegere og redningsmannskaper leter desperat etter tolv gutter i alderen 11 til 15 år og den 25 år gamle fotballtreneren deres, som er savnet på tredje døgnet etter å ha tatt seg ned i en dyp og oversvømt grotte nord i Thailand. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For tredje døgnet på rad sitter et fotball-lag med 12 gutter og en trener fanget i Tham Luang Nang Non-grotta i Chiang Rai-provinsen i nordlige Thailand.

Tirsdag morgen trappet thailandske myndigheter opp redningsaksjonen.

Med bistand fra rundt et dusin marinejegere, skal de forsøke å finne en trygg passasje fra den delen av grotta guttelaget sitter fanget i, og til utgangen, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Redningsmannskapene har allerede klart å føre inn strømkabel under vann inn i grotta som gir lys, ventilasjon og kommunikasjonsmuligheter.

Fanget siden søndag

Guttene, som er i alderen 11 år til 16 år, og deres 25 år gamle trener er antatt å oppholde seg et trygt sted i grotta.

De har vært fanget der søndag. Da en av guttene ikke kom hjem fra fotballtrening den dagen, skal moren til gutten ha varslet thailandske myndigheter, og på bakgrunn av dette ble lete- og redningsaksjonen satt i gang.

Siden mandag har vannstanden i og utenfor grotta steget. På det meste hadde vannstanden steget med fem meter. Det satte en midlertidig stopp for redningsarbeidet.

Mer regn falt natt til tirsdag. Det gjør redningsarbeidet vanskeligere, som allerede er tidkrevende.

- Vi tok oss noen få kilometer inn og greide å komme oss inn i den andre store hulen innenfor inngangen. Der fant vi etterlatte sko og bager, så vi tror at de har gått enda lenger inn, sier en talsmann for marinejegerne, Naponwath Homsai.

Omfattende grottesystem

Den aktuelle grotta guttene sitter fanget i er flere kilometer lang, og strekker seg i flere retninger. Mange av passasjene er trange, og varierer i høydemeter.

Grottesystemet er kjent for å lett kunne bli fylt oversvømt med vann under regnsesongen i Thailand. Den varer fra juni til oktober.

I en guidebok AP siterer fra, heter det at grottene bare er trygge å utforske fra november til juni, nettopp på grunn av regnsesongen.

Det er ikke første gang noen er blitt sittende fast i grotta, som er et populært turistmål, skriver NTB.

Thailandske myndigheter opplyser at turister er blitt reddet ut tidligere, når vannet har trukket seg tilbake.

Håpefulle foreldre

Utenfor grotta venter fortvilte foreldre, som har satt opp telt for å søke ly mot regnet som strømmer ned.

- Jeg har ikke sovet og håper alle kommer ut like hele. Gutten min er sterk, så jeg har fortsatt håp, sier Namhom Boonpiam, som venter på sønnen Mongkol, ifølge NTB.

Under en bønnestund mandag kveld gikk flere familiemedlemmer inn i grotteinngangen. En kvinne brøt ut:

«Kom ut, sønnen min! Jeg venter på deg her.»

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer