NY TOLL: USAs president Donald Trump innfører tollsatser på 10 prosent på import av kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar fra og med neste uke. Foto: NTB Scanpix
NY TOLL: USAs president Donald Trump innfører tollsatser på 10 prosent på import av kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar fra og med neste uke. Foto: NTB ScanpixVis mer

Trapper opp handelskrigen: Går etter forbruksvarer for 1630 mrd.

Nå venter amerikanerne på hvordan Kina vil svare.

Fra før har USA og president Donald Trump innført straffetoll på kinesiske varer til en verdi av om lag 50 milliarder dollar - over 400 milliarder norske kroner.

Nå trapper Trump opp handelskrigen med Kina. Og det kraftig.

I natt norsk tid annonserte Det hvite hus at Trump-administrasjonen vil innføre ytterligere straffetoll på kinesiske varer.

Denne gangen dreier det seg produkter til en verdi av 200 milliarder dollar, svimlende 1630 milliarder norske kroner.

Straffetoll på halvparten

Trumps siste straffetoll betyr nå at om lag halvparten av alle varene USA kjøper fra Kina nå vil omfattes av straffetollen, skriver Washington Post.

Trumps siste stikk i handelskrigen skiller seg ikke bare i verdi fra forrige runde. Nå går han også etter andre typer varer, skriver avisa.

Den første straffetollen som ble innført på varer til 50 milliarder dollar i juli, rettet seg i stor grad mot industrivarer.

Rettes mot forbrukervarer

Nattas annonserte straffetoll vil i stor grad rette seg mot forbrukervarer.

De nye tollsatsene innføres 24. september. Fra og med da vil amerikanske importører være nødt til å betale ytterligere 10 prosent i toll på varene som rammes.

Innen 2018 er omme, vil tollsatsen øke til 25 prosent, skriver Washington Post.

Varer som vil rammes er for eksempel air condition-anlegg, tennplugger, møbler og lamper, ifølge avisa.

Vil svare

Kina har på forhånd varslet at de vil komme til å svare ved høyere amerikanske tollbarrierer. Svarer Kina, har Trump igjen sagt at USA vil komme til å innføre straffetoll på kinesiske verdier til en verdi av 267 milliarder.

Gjør Trump det, vil han i så fall ha innført straffetoll på nær sagt alle kinesiske varer i USA, skriver Washington Post.

Trumps straffetoll er et svar på det han karakteriserer som Kinas «urettferdige handelspraksis».

- I månedsvis har vi oppfordret Kina til å endre disse praksisene, og gi amerikanske selskaper rettferdig behandling. Vi har vært veldig klare på hvilke endringer som må finne sted, og vi har gitt Kina alle muligheter til å behandle oss mer rettferdig. Men så langt har Kina ikke vært villige til å endre sine praksiser, sier Trump, skriver New York Times.