Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trapper opp ordkrigen

Taliban ba idag USA glemme 11. september. USA gir følgende svar: - Vi garanterer at vi ikke vil glemme terrorangrepene, men verden vil snart ha glemt Taliban. Les siste nytt fra krigen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban innkalte i dag til pressekonferanse i en afghansk grenseby for å avvise ryktene om at de er i ferd med å gi opp Kandahar.

- Vi har bestemt oss for å kjempe for de fire-fem provinsene vi fortsatt kontrollerer, sier Syed Tayyab Agha, talsmannen til Taliban-leder mulla Mohammed Omar.

Agha opplyste at Omar er i skjul i Taliban-kontrollert område, og at han aldri vil forlate området. Osama bin Laden befinner seg.

- Vi vet ikke hvor bin Laden er og vi kommuniserer ikke med ham, fastholder Agha.

Talsmannen ber amerikanerne om å besinne seg fordi de nå har gjengjeldt terrorangrepene.

- Kampanjen mot Afghanistan og muslimers lidelser andre steder, veier opp for det som skjedde 11. september. Glem terrorangrepene, for nå er det USA og Storbritannia som er de globale terroristene. Hver dag dreper de våre uskyldige folk, sier Omars talsmann.

Stenger fluktruter

Den amerikanske responsen lot ikke vente på seg.

- De ber oss glemme 11. september og gå videre. Jeg garanterer at vi ikke vil glemme 11. september. Vi skal gå videre, og jeg tror ikke det blir lenge til verden har glemt Taliban, sier vise-forsvarsminister Paul Wolfowitz.

Samtidig strammer USA nettet om Taliban og al-Qaidas fluktruter. Amerikanske marineskip vil fra nå av stanse og gjennomsøke mistenkelige handelsskip utenfor Pakistan. Ifølge amerikanerne tyder all etterretning på at bin Laden og hans viktigste medarbeidere fortsatt er i Afghanistan.

- De sniker seg rundt og unngår oss, men vi fortsetter jakta, forsikrer forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Dobler dusøren

Mens Taliban nå bare kontrollerer en fjerdedel av det afghanske territoriet, prøver de å holde tritt med amerikanerne i den hatske munnkrigen. USA har lovet 25 millioner dollar i dusør for bin Laden, men Taliban dobler summen. Regimets sikkerhetssjef opplyser at de vil gi 50 millioner dollar - eller 448 millioner kroner - til den som fanger president George W. Bush for dem.

- Siden de rike amerikanerne tilbyr 25 millioner for bin Laden, tilbyr vi 50 millioner til de som fanger Bush for oss - til tross for at vi er et fattig land, sier Mohammed Saeed Haqqani til den indiske avisa Inquilab.

Han legger til at ingen muslimer kan ta imot blodpengene for å forråde den saudiarabiske milliardæren - og avviser at bin Laden sto bak terrorangrepene.

- Han har ikke ressurser til å utføre noe sånt, sier sikkerhetssjefen.

Forhandler ikke med utlendingene

Det har i dag bare vært rettet noen få bombeangrep mot Kunduz, Talibans siste skanse i nord. Nordallianse-general Mohammed Daoud sa seint i kveld at han forhandlingene går bra. Han regner med å ha klar overgivelsen av byen innen kort tid - kanskje allerede i morgen. Alliansen har gitt Taliban fram til helga med å overgi Kunduz.

Forhandlingene forgår i ingenmanns-land mellom de 30 000 nordallianse-soldatene som omringer byen, og de flere tusen Taliban-krigerne inne i Kunduz.

- Forhandlingene foregår mellom oss og de afghanske Taliban-soldatene. De utenlandske soldatene forhandler vi ikke med, sier Daoud.

Flere som har flyktet fra byen forteller at utlendingene nekter sine afghanske våpenbrødre å overgi byen, fordi utenlandske soldater ikke kan regne med noen nåde fra Nordalliansen.

Skal knuse al-Qaida

Mens Kunduz ser ut til å stå for fall, virker det like fastlåst ved Talibans siste skanse i sør. Taliban avviser at de er i forhandlinger med lokale stammeledere som truer med å kaste dem ut av byen.

- Jeg tror insentivene vi tilbyr, vil skaffe oss informasjonen vi trenger for å finne bin Laden, sier general Tommy Franks.

Insentivene er det 25 millionene dollar de tilbyr for bin Ladens hode. Inntil det er oppnådd, fortsetter menneskejakten på bakken. Flere hundre amerikanske og britiske kommandosoldater er inne i Afghanistan.

- Vi kommer til å avslutte jobben i Kandahar, og viktigst - vi skal knuse terroristnettverket al-Qaida, fastholder Franks.

GOD HUKOMMELSE: Vise-forsvarsminister Paul Wolfowitz forsikrer at Taliban blir glemt før terrorangrepene.Foto: SCANPIX/AP
LEI TERROR-MASET: Syed Tayyab Agha (sittende i midten) sier på vegne av Taliban-leder mulla Omar at USA har bombet nok. De mener at deres lidelser nå har mer enn oppveid for det som skjedde i USA.Foto: SCANPIX/EPA
LØSNER PÅ BURKAEN: Den afghanske kvinnen bretter til side burkaen og smiler etter å ha hentet mat hos FN i Kabul.Foto: SCANPIX/AP
Hele Norges coronakart