Trapper opp vekterstreiken

Partene gikk fra hverandre klokka 23 i går. Nå trappes streiken opp.

Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble ingen løsning på vekterstreiken søndag kveld, som betyr at flere vektere tas ut i streik mandag. Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO var søndag kveld i møte hos riksmekler Kari Gjestby. De kom ikke fram til noen løsning, og streiken trappes opp som varslet mandag med ytterligere 1.200 vektere.

Fra og med onsdag kan nye 439 vektere streike. Tusenvis av reisende er blitt rammet av streiken, og søndag sto mange i kø på flyplassene.
Mulig mekling Rett over klokka 22.30 søndag kom riksmekler Gjestby ut og sa at møtet fortsetter, men at det er usikkert hvor lenge de blir sittende. Partene er samlet til et såkalt sonderingsmøte. De ønsker å ha et best mulig grunnlag for en eventuell mekling når forhandlingsutvalgene møtes mandag morgen. Da administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service gikk inn til riksmekler Gjestbys kontor rundt klokken 20, sa han til TV 2 at han håpet på en løsning i løpet av kvelden. Streiken rammer flyplassene kraftig. Hvis det ikke kommer en løsning innen mandag, vil sikkerhetskontrollene ved flyplassene i Kristiansund, Alta og Sandnessjøen bli stengt.
Tusenvis i kø Passasjerer som skulle fly fra Oslo Lufthavn Gardermoen, måtte vente i opptil to timer ved sikkerhetskontrollen fordi bemanningen er redusert med 50 prosent. Søndag kveld ble det meldt om normale tilstander igjen. - Jeg vil rette en stor honnør til passasjerer som har ofret seg, og som bidrar til at det går så bra som det gjør ute på flyplassene. Dette er en vanskelig situasjon for de reisende og oss som flyr, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.
Vil ha garantier Nye garantier om vekternes lønn sammenlignet med gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er sentralt, ifølge leder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund som organiserer vekterne. - Det viktige er å få noen forpliktelser fra arbeidsgiversiden, og primært dreier det seg om garantibestemmelsen om at vekterne ikke skal ligge under 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, sier Hagensen.

(NTB)