Trår til med oppfinnelse

KRAGERØ (Dagbladet): Tobarnsfar Jan Ivar Johannssen (44) ble lam etter en trafikkulykke. Nå har han funnet opp treningsmaskinen Maniped som kan gi rullestolbrukere et nytt liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prototypen på Manipeden er nå til utprøving på Sunnaas sykehus. Oppfinneren selv er konsulent to ganger i uka.

Oppfinnelsen er så lovende at han har fått støtte fra flere offentlige etater og en intensjonsavtale om markedsføring med det amerikanske selskapet Sunrice Medical.

- Det spesielle med Manipeden er at en handikappet bruker de aktive delene av kroppen til å bevege de passive. Nå kan en trene selv uten å være avhengig av en fysioterapeut - bare det å gjøre det selv, gir en god følelse, sier Johannssen.

Bevegelse

Treningsapparatet skal gi rullestolbrukere kraft i armer og bein. Rullestolen kjøres inn bak apparatet. Manipeden settes i gang og den bevegelseshemmede får fart på både armer og bein. Bedre kondisjon, blodsirkulasjon og styrke i armene og beina er virkninger som apparatet gir.

- Jeg har fått mange positive reaksjoner på oppfinnelsen, og jeg er veldig glad for at overlege Nils Hjeltnes på Sunnaas ville ha den til utprøving, sier 44-åringen.

Nær døden

Livet til Jan Ivar Johannssen ble snudd opp ned en tidlig vårmorgen i 1992. Det lå is og snø på veien. En møtende bilist i en bil på sommerdekk mistet kontrollen og smalt rett inn i bilen til familien Johannssen.

Tobarnsfaren ble lammet fra brystet og ned. Han brakk nakken og ødela ryggmargen. Etter to uker på sykehus kom han til Sunnaas.

Han var lam, men ikke lammet, og ble ikke sittende uvirksom i en rullestol.

Etter noen måneder var han tilbake i jobb på Weifa A/S i Kragerø. Rullestolen hindrer ikke Jan Ivar Johannssen i mye. Han har vært fotballtrener og er et aktivt friluftsmenneske. Nå håper han at Manipeden vil bli satt i produksjon og har allerede flere ideer i hodet.

- Det dreier seg om ting som kan være til nytte for bevegelseshemmede, sier han.