Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trås reddere unnslapp store steinras

- Det kunne gått ille, sier innesperrede kompiser.

SPERRET INNE AV STEINRAS: Jarle Trås klatrekompiser Stein Grønnerøe og Petter Nyquist kjørte i dag samme rute som Trå ble evakuert gjennom. Veien ble sperret av ras etter kraftig uvær. Foto: World Wide Vikings.
SPERRET INNE AV STEINRAS: Jarle Trås klatrekompiser Stein Grønnerøe og Petter Nyquist kjørte i dag samme rute som Trå ble evakuert gjennom. Veien ble sperret av ras etter kraftig uvær. Foto: World Wide Vikings. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Den vanskelige evakueringa av den kritisk skadde fjellklatreren Jarle Trå (39) var nær ved å bli hindra av en rekke store steinras, som nå har sperret veien mellom Tibet og Nepal.

Klatrekompisene Stein Grønnerøe og Petter Nyquist, som startet turen inn fra basecamp i dag, er akkurat nå fanget i den lille landsbyen Nyalan i Tibet på ubestemt tid - forhindret fra å nå sykehuset i Kathmandu.

- Vi er sperra inne av flere store steinras som har gått på grunn av uværet her. Veien mot grensa til Nepal er stengt, og vi kommer oss ikke videre, sier Grønnerøe til Dagbladet.

- Nå bor vi i en skitten liten landsby, hvor rotter løper i veggene. Vi står opp om tre-fire timer og ser om vi kommer oss videre, legger han til.

- Kunne gått ille
Jarle Trå har fått store frostskader og har vært kraftig nedkjølt. Grønnerøe frykter han må amputere, og sier det kunne blitt skjebnesvangert om dette raset skjedde under evakueringa.

- Ja, det kunne gått ille. Dette skjedde langs samme vei som Jarle kom, sier Grønnerøe til Dagbladet.

Planen var opprinnelig å frakte Trå til sykehus med helikopter. Været, mørket og skadene tvang imidlertid teamet til å ta avgjørelsen om å sette ut på den farefulle og lange bilturen.

Grønnerøe var en av de siste som så 39-åringen før han forsvant 22. mai. Natt til mandag startet den dramatiske og harde redningsaksjonen i snøstormen. Trå ble båret ned fjellsiden av sherpaer og jakokse, og kjørt med Jeep på kjerreveier inn til sykehus.

Utmattende
Etter flere døgn uten søvn, og med vissheten om at Trå omsider får behandling, ser klatrevennene endelig lyset i enden av den utmattende tunnelen.

- Nå føler vi at det hele begynner å roe seg. Vi er optimistiske, og ser fram til å komme tilbake til sivilisasjonen. Vi har ikke sett en dusj på fem uker, sier Grønnerøe til Dagbladet.

Trås tilstand er stabil, men det foreligger ingen ytterligere detaljer om skadeomfanget, fikk Dagbladet opplyst i dag.

Trå skal ha nådd sitt mål om å nå toppen av Mount Everest, alene og uten ekstra oksygen. Det skal ha vært på turen nedover at han fikk problemer. Han ble funnet sterkt nedkjølt på 8300 meters høyde.

BEHANDLES: Jarle Trå (39) ble hardt skadd på Mount Everest. Han behandles nå på sykehus i Nepal. Foto: Privat / SCANPIX
BEHANDLES: Jarle Trå (39) ble hardt skadd på Mount Everest. Han behandles nå på sykehus i Nepal. Foto: Privat / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling