«Grottefesten» i 2020:

- Traumatisk opplevelse

Arrangørene av den mye omtalte festen i en bunkers i Oslo erkjenner delvis straffskyld, men erkjenner ikke å ha uaktsomt forårsaket kullosforgiftningen.

BUNKERS: Dagbladet har tidligere fått være med inn i grotta hvor festen ble arrangert. Bunkersen er et av sivilforsvarets tidligere fjellanlegg. På festtidspunktet var den sanert og avstengt, og altså ikke i bruk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BUNKERS: Dagbladet har tidligere fått være med inn i grotta hvor festen ble arrangert. Bunkersen er et av sivilforsvarets tidligere fjellanlegg. På festtidspunktet var den sanert og avstengt, og altså ikke i bruk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Tirsdag møter to menn i 20-åra i Oslo tingrett, tiltalt for å ha arrangert grottefesten på St. Hanshaugen for over to år siden.

De er tiltalt for å uaktsomt ha forårsaket forgiftning som medførte allmenn fare for liv eller helse. De er også tiltalt for brudd på brann- og eksplosjonsvernloven, som i tiltalen beskrives som særlig graverende.

To av festdeltakerne ble påført alvorlige skader etter å ha pustet inn kullos fra dieselaggregatet som genererte strøm til festen.

Under første dag av rettssaken ble det klart at de to mennene erkjenner delvis straffskyld for grove brudd på brann- og eksplosjonsloven.

De erkjenner imidlertid ikke straffskyld for å ha uaktsomt forårsaket kullosforgiftningen.

- Dette har preget min klient. Det var en traumatisk opplevelse for ham, og han risikerte eget liv og helse for å få folk ut, sier Marianne Lomundal Sæther, som forsvarer en av de to tiltalte.

BEVISSTLØSE: Natt til søndag 30. august ble sju personer sendt til sykehus etter det politiet mener var en ulovlig fest i en bunker på St. Hanshaugen i Oslo. Foto: Privat / Øystein Andersen / Svein Dybdahl / Dagbladet Vis mer

De to tiltalte var en del av en større vennegjeng som hadde en felles Snapchat-gruppe. Flere i denne gjengen har vært tidligere siktet, men siktelsene har senere blitt henlagt på bevisets stilling

Aggregat plassert i eget rom

Det var natt til søndag 20. august 2020 at en politipatrulje kom over den ulovlige ravefesten som ble holdt i en avstengt og sanert bunker på St. Hanshaugen i Oslo.

Arrangørene skal ha brutt seg inn i bunkeren og etablert en provisorisk inngang gjennom en luke. Inne i bunkeren plasserte de et dieselaggregat i et rom som var forsøkt avstengt med gaffateip og superlim.

Da døren inn til rommet der aggregatet sto ble brutt opp i løpet av natten, spredte det seg eksos i grotta, ifølge tiltalen.

Advokat Ida Andenæs, som representerer den andre av de to tiltalte, understreket at retten må ta stilling til hvorvidt aggregatet var plassert slik at det i utgangspunktet var tett for lekkasjer - dersom ingen hadde åpnet døren til rommet der det sto.

- Retten må vurdere hvordan festen var organisert. Det gjelder anvisninger om hvor man kunne oppholde seg og ikke, hva slags rom aggregatet var plassert i og tiltak for å forhindre at noen skulle gå inn, sa forsvareren i retten.

Deltakere skal vitne i retten

Minst 200 personer var invitert på festen, hvorav over 100 deltok. Det var på forhånd opprettet et privat Facebook-arrangement for festen med navnet «Rave Cave».

Flere mistet bevisstheten som følge av alvorlig karbonmonoksidforgiftning. 25 personer ble bragt til sykehus i forbindelse med hendelsen.

To av festdeltakerne pådro seg alvorlige skader. Disse to, samt flere av deltakerne, skal vitne i retten i løpet av de neste to ukene.

FEST: Grotta bar preg av at det hadde vært fest da Dagbladet kort tid etter besøkte grotta. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FEST: Grotta bar preg av at det hadde vært fest da Dagbladet kort tid etter besøkte grotta. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

De to fornærmede som ble alvorlig skadd under festen var kun deltakere på festen, og kjente ikke de to tiltalte arrangørene fra før av.

Ingen av bistandsadvokatene har ønsket å kommentere saken overfor Dagbladet. Av tiltalen framgår det at det kan bli fremmet krav om erstatning og oppreisning.

Flere lå bevisstløse

- Det er en spesiell sak. Det er brann vi jobber med til vanlig.

Slik åpnet sakkyndig Frode Michaelsen, som er branninspektør i Brann- og redningsetaten i Oslo, sin redegjørelse for retten. Han fortalte videre at 110-sentralen fikk melding om hendelsen 03.59, mens politiet var varslet cirka ti minutter tidligere.

- Det vi fikk beskjed om da, var at det var snakk om en grotte med flere bevisstløse personer og mulig kullosforgiftning, sa Michaelsen.

Klokka 04.05 kom det inn en oppdatert melding til 110-sentralen om at det var inntil seks bevisstløse personer inni- og utenfor grotta. Brannvesenet ankom stedet to minutter senere.

- Mannskapet så flere bevisstløse personer som på utsiden av grotten da de ankom. Beredskapstropp iverksatte livreddende søk i fjellområdet, mens annet mannskap bidro med livreddende behandling på stedet, fortalte branninspektøren.

Kullos er svært giftig fordi den fortrenger oksygenet fra hemoglobinet i de røde blodcellene, og dermed fører til indre kveling, forklarte den sakkyndige brannmannen.

Symtomer på forgiftning er blant annet svette, hodepine, svimmelhet og rask pust. Toksisiteten er imidlertid avhengig av konsekntrasjon og eksponeringstid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer