Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Traumatiske indonesiere vil ha sine normale liv tilbake

Tusener fryktes døde etter jordskjelvene i Indonesia.

TRAUMATISKE: Indonesiere håper at livene vil gå tilbake til normalt. UNICEF har satt opp telt til de som har mistet sine skoler. Foto: Reuters/Scanpix
TRAUMATISKE: Indonesiere håper at livene vil gå tilbake til normalt. UNICEF har satt opp telt til de som har mistet sine skoler. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Sorg preget den første skoledagen etter jordskjelvet som rammet Indonesia for under en uke siden. Studenter ved SMA1 videregående skole i Padang samlet seg sammen på ødelagte klasserom.

De håper livene vil gå tilbake til normalt igjen.

CNN rapporterer at følelsene tok overhånd for en lærer som besvimte, samtidig som bønn og klagesang ble sunget i skolegården. Av de 800 elevene ved skolen, møtte bare halvparten opp.

Hundrevis av ødelagte skoler
Over 180 000 bygninger ble ødelagt av jordskjelvet. Blant dem ble hundrevis av skoler jevnet med jorden eller ødelagt.

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) skriver at UNICEF har satt opp undervisningstelt.

PÅ SKOLEVEIEN: Indonesiske skoleelever går til skolen blant ruinene. Foto: AP Photo/Scanpix
PÅ SKOLEVEIEN: Indonesiske skoleelever går til skolen blant ruinene. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

Traumatisk
Skolestarten er i all hovedsak symbolsk, og gir elever og studenter muligheten til å treffe lærere for å få hjelp med å bearbeide de traumatiske opplevelsene de har opplevd den siste tida.

Flere barn og unge har opplevd å se sine nærmeste dø, i tillegg til at flere opplever å bli hjemløse etter at jordskjelvet vraket tusenvis av hus.

- Myndighetene vil at skolen skal fortsette så fort som mulig, slik at man kan få en mer normalisert hverdag igjen, sier undervisningsmedarbeider Amson Simbolon i UNICEF.

Organisasjonen har satt opp 15 telt. Hvert telt har plass til 50-60 skoleelever. UNICEF bistår med ytterligere 220 telt, ifølge Simbolon.

ØDELAGT SKOLE: Franske redningsarbeidere rydder ruinene til en skole ødelagt av jordskjelvet. Foto: AP Photo/Scanpix
ØDELAGT SKOLE: Franske redningsarbeidere rydder ruinene til en skole ødelagt av jordskjelvet. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

- Mange skoler er ødelagte, og situasjonen er dårlig, sier han.

Tusenvis kan være døde
Tallet på antall døde varierer. FN fastsetter 1100, mens myndighetene opererer med tall mellom 603-715 døde og 960-3000 savnede. De savnede er antatt døde.

AP skriver at mer enn 600 av de savnede ble levende begravd under jordskred i fjellene i Pedang Pariaman-distriktet. Mellom 200-300 var gjester i et bryllup i landsbyen Jumanak.

Bryllupsfesten ble til et helvete, da jorden begynte å riste. Bruden og brudgommen ble drept, sammen med de fleste gjestene.

SAVNET: Her er en liste over savnede mennesker. Foto: Reuters/Scanpix
SAVNET: Her er en liste over savnede mennesker. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Da jordskredet kom, var bryllupsfesten akkurat ferdig. Jeg hørte et stort brøl fra skredet, og så trær falle ned, sier Iseh (15), som forteller nyhetsbyrået at han var broren til bruden.

- Jeg prøvde å komme meg foran huset sammen med mine brødre. Vi var veldig redde. Jordskred kom fra alle retninger, sier han.

Fryktet jordskred
Søndag kom hundrevis av hjelpearbeidere, militært personell og frivillige til landsbyene for å hjelpe med letingen etter savnede. På ettermiddagen samme dag begynte det å regne, og ytterligere jordskred ble fryktet. Alle borgere, hjelpearbeidere, journalister og frivillige ble beordret til å forlate området.

I Padang ga hjelpearbeidere opp å finne overlevende i ruinene av hotellet Ambacang, der over 200 personer befant seg da det raste.

STORE ØDELEGGELSER: Jordskjelvet forårsaket store skader. Foto: AFP Photo/Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Jordskjelvet forårsaket store skader. Foto: AFP Photo/Scanpix Vis mer

Ifølge myndighetene bla 83 712 hus, 200 offentlige bygninger og 285 skoler ødelagt. Ytterligere 100 000 hus og 31 kilometer med vei ble hardt skadet. Fem bruer kollapset.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media