Traurige Tomra

Om ikke konsernsjef Erik Thorsen i Tomra har vært overtroisk før, er han trolig mindre overbevist etter denne fredagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag den 13. skulle bli Erik Thorsens store jubeldag, men 'skjebnesymfonien' i det tyske Forbundsrådet ble en traurig opplevelse: I en avstemming fredag ettermiddag ble det ikke flertall for regjeringens forslag om å innføre tvangspant.

Tomra stupdykket i det norske aksjemarkedet, og kursen falt nærmere 21 prosent til 124 kroner. Det ble omsatt Tomra-aksjer for 630 millioner kroner, tilsvarende 30 prosent av omsetningen på hovedlisten.

Dermed måtte Erik Thorsen bare konstatere at 5,8 milliarder kroner av børsverdien fordunstet i løpet av fredagen. Les også 'Tomras tyske nederlag' .

Nest etter Norsk Hydro og Orkla er Tomra selskapet som veier tyngst i hovedindeksen. Tomra veier for eksempel mer enn Telenor, som er verdt over tre ganger så mye.

Årsaken til det, er de nye vektingsreglene som de Oslo Børs benytter hvor selskaper med spredd aksjonærstruktur får en større vekting enn selskaper der det er skjev aksjonærfordeling. I Telenor eier staten over 75 prosent, mens Tomra har en rimelig spredd aksjonærstruktur.

Således er de enorme tapene i dag spredd på mange. I tillegg er det først og fremst utlendingene som har tapt penger på Tomra i dag; majoriteten av aksjonærene i Tomra er nemlig ikke norske.

Utlendingene dominerer også fullstendig på eiersiden i John Fredriksens tankimperium - Frontline.

All den stund verdien av rederiet falt med nærmere én milliard kroner, har vi langt på vei dekning for å si at det var utlendingene som tapte store penger på Oslo Børs fredag.

Bergesen d.y. er mer norsk enn Frontline, men aksjekursen i A- og B-aksjen falt likefullt 4,4 og 5,3 prosent til henholdsvis 172 og 162 kroner.

Bakgrunnen for det grufulle verdifallet for tankaksjene var nedjustering av vekstanslaget for global oljeetterspørsel fra Det internasjonale energibyrået (IEA).

Når vi først er inne på selskaper med betydelig verdifall:

Opticom falt med 6,3 prosent til 564 kroner, mens Tandberg Television (TAT) også i dag ble tatt av vinden, og verdier for ytterligere 440 millioner kroner ble blåst bort. Superforvalter Jan Eiler Fleischer i Gambak kan tross alt være lettet over at han fikk solgt seg ut i går.

I går falt verdien av TAT-en med 740 millioner kroner slik at selskapet etter to dager er verdt nesten 1,2 milliarder kroner mindre.

Pan Fish var en annen børstaper fredag. Kursen raste 8,8 prosent til 41,50 kroner etter at styremedlem Jsgvan Djurhuus solgte 21.600 aksjer til kurs 45,61 kroner. Det er likevel ikke snakk om noe flukt fra Pan Fish for herr Djurhuus, han sitter fortsatt med 867.150 aksjer i oppdrettsselskapet.

Den store seierherren på Oslo Børs fredag ble Tandberg. Kursen steg med 6,5 prosent til 131,50 kroner, men på det meste ble Tandberg omsatt til kurs 137 kroner. Årsaken til kursoppgangen var de solide regnskapstallene for andre kvartal og markedet kvitterte med å sende verdien av Tandberg opp med en halv milliard kroner.

Tandberg har lenge vært IT-yndlingen til Nordea Securities og meglerhuset har vanskelig for å styre sin begeistring over Jan Chr. Opsahls baby. Nordea Securities beholder selvsagt en sterk kjøpsanbefaling og oppjusterer kursmålet med en tier. Les mer om det her.

Telenor gjorde det også skarpt i fredagens marked og kursen steg 3,3 prosent til 37,80 kroner, mens Norsk Hydro steg 1,5 prosent til 392 kroner i forkant av kvartalstallene, som vil bli fremlagt før børsåpning førstkommende mandag. Dermed ligger verdien av industrilokomotivet på Oslo Børs igjen over 100 milliarder kroner.

Fredag den 13. juli ga en trist slutt på en trist uke. Hovedindeksen falt samtlige dager inneværende uke, og hovedindeksen har faktisk falt 7 (syv!) dager på rad. I denne perioden har hovedindeksen falt med ikke mindre enn 3,5 prosent.

Det er også vanskelig å se lyspunkter på kort sikt, men akkurat det skal vi komme tilbake til...

Inntil da ønsker Finanskanalen leserne en riktig god helg!