Travel dag for Putin og politi

GARDERMOEN: I Moskva-vær med 15 minusgrader kom Russlands president Vladimir Putin og hans følge med tre fly til Gardermoen kl. 233.30 i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vladimir Putin kom rett fra toppmøter i Brussel, der demonstranter hilste ham med plakater som «Putin er terrorist».

Høy sikkerhet

Det blir en travel dag både for Putin og norsk politi. Det er etablert et omfattende sikkerhetsopplegg under besøket, som setter ekstra krav til Politiets sikkerhetstjeneste og Oslo politidistrikt, ettersom de også har ansvaret til sikkerheten for den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder.

Putin og Schröder møttes til samtaler allerede kl. 09.00 i dag.

Hver gang Putin forflytter seg fra et sted til et annet, vil gatene der bilkortesjen skal kjøre bli stengt for all annen ferdsel, samtidig som det vil bli satt opp sperringer rundt der Putin til enhver tid oppholder seg.

Kongens gjest

Det er Vladimir Putins første offisielle besøk i Norge som president. Han er invitert av kong Harald, og er kongens gjest under besøket.

Med seg til Norge hadde han 23 ministere og etatssjefer, sikkerhetsfolk og 49 journalister. Ministrene og etatssjefene skal ha samtaler med sine norske kolleger, og hovedfokus under møtene er på økonomi og økonomisk samarbeid.

Putin skal også selv ha møte med norske industriledere i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien.

Demonstrasjoner

Før Vladimir Putin satte seg på flyet til Norge i går, hadde han gjennomført en rekke møter med EU-toppene i Brussel. Toppmøtet EU- Russland skulle egentlig vært holdt i København, men på grunn av Russlands sterke kritikk av at Danmark avholdt den tsjetsjenske konferansen i København like etter gisselaksjonen i Moskva, måtte møtet flyttes.

Tsjetsjenia ble likevel en hovedsak i Brussel, både i og utenfor EU-hovedkvarteret. Utenfor sto flere hundre demonstranter og vaiet med det tsjetsjenske flagget og ropte «Putin er terrorist».

Innenfor var stemningen til å begynne med noe anspent, ifølge NTB.

Politisk løsning

Selv om EU ble presset til å avvikle møtet i Brussel, ble Tsjetsjenia satt på dagsordenen, slik en rekke menneskerettsorganisasjoner hadde krevd. På pressekonferansen etter toppmøtet sa EU-formann og statsminister Anders Fogh Rasmussen at Tsjetsjenia ikke bare kan ses på som et terroristproblem, og at en politisk løsning er den eneste veien til varig fred.

- Men vi mener at terrorisme og politikk er to helt forskjellige ting, sa Putin, som også sa at han ikke var imot en politisk løsning. En politisk løsning kan imidlertid være langt unna. Putin skal ikke være villig til å snakke med den tsjetsjenske presidenten Aslan Maskhadov, men vil føre samtaler i Kreml med Moskva-tro tsjetsjenske politikere.

Tsjetsjenia blir også satt på dagsordenen under Putins møte med statsminister Kjell Magne Bondevik, og tsjetsjenere og deres norske støttespillere vil demonstrere mot den russiske presidenten ved Sentralstasjonen i Oslo klokka 11.00 i dag.

Amnesty International og Helsingforskomiteen har varslet demonstrasjoner mot «folkemordet i Tsjetsjenia», og krever at Bondevik forlanger stans i krigføringen i landet.

TIL OSLO: Russlands president Vladimir Putin dro direkte fra Gardermoen til Oslo Plaza, hvor plassen mellom hotellet og Oslo Spektrum var sperret av for publikum.