Travel innspurt mot kongelig sommerferie

I juli starter ferien også for kongefamilien. Men først skal kong Harald og dronning Sonja på vikingferd til Isle of Man.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil si, aller først samles familien i forbindelse med en mer sørgelig begivenhet - i begravelsen til kongens danske fetter, grev Flemming av Rosenborg, som døde for vel en uke siden.

Grev Flemming begraves fra Holmen kirke i København onsdag 3. juli. Konge- og kronprinspar har tilsagt sitt nærvær, det samme har prinsesse Märtha Louise og Ari Behn og kongens søstre prinsesse Astrid og prinsesse Ragnhild. Grev Flemming har gjennom alle år vært nært knytte til den norske kongefamilien. Han var kong Haralds forlover og fadder for prinsessens Märtha Louise. Sammen med grevinne Ruth var han gjest ved bryllupet i Trondheim.

Den 4. juli, samme dag som dronning Sonja fyller 65 år, innleder kongeparet sitt tre dager lange besøk på den britiske øya Isle of Man, dit de ankommer med kongeskipet «Norge».

Dette er kongens første besøk på øya, der hans far var gjest i 1979 da Isle of Man feiret tusenårsjubileum for det gamle parlamentet Tynewald. Øya ble befolket av norske vikinger for mer enn tusen år siden, og Tynewald regnes som verdens eldste kontinuerlige nasjonalforsamling.

I løpet av de tre dagene på øya har kongeparet et omfattende og fargerikt program. 4. juli er fridag på øya i forbindelse med dronning Elizabeths 50 år på tronen. Fredag 5. juli er det Tynewald-dagen og kongeparet vil delta i den historiske midtsommer-samlingen på Tynewald, som skjer i friluft.

Under oppholdet vil de historiske og kulturelle båndene mellom Norge og Isle of Man bli viet stor oppmerksomhet. Kongeparet forlater den britiske øya om ettermiddagen lørdag 6. juli.

Kongeparet har allerede tilbrakt noen feriedager på landstedet Mågerø ved Tønsberg, og returnerer dit etter oppholdet på Isle of Man. På Mågerø vil også resten av medlemmene av kongefamilien tilbringe deler av ferien, som for de kongeliges del varer til et stykke ut i august.

I midten av juli drar kong Harald til Mallorca for å delta i seilasen Copa del Rey, som han har gjort de siste årene. En av hans hardeste konkurrenter i seilasen er spanske kong Juan Carlos. Kongeskipet blir kongens og hans mannskaps base under oppholdet på Mallorca.

Dronningen skal trolig en tur til fjells i løpet av sommeren, men når det skjer og hvilke fjell som får kongelig besøk i år, vil Slottet ikke opplyse noe om.

(NTB)