Travel Travolta

NEW YORK (Dagbladet): Han spiser åtte måltider om dagen, han er feitere og har mindre hår enn da han var storstjerne på 70-tallet. Likevel kan ingen i Hollywood bevege seg som John Travolta (43).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Grease»- og «Saturday Night Fever»-stjernen gjorde århundrets comeback i «Pulp Fiction». Nå mottar han 140 millioner kroner i honorar for hver film.

- Jeg virkelig nyter livet! stråler John Travolta.

- Livet er en kunstform som må læres. Jeg har lært leksa og har en umettelig appetitt på alt som er moro.

Tre fly og fire hjem

Jo, denne superstjernen kan sannelig leve livet. Han eier tre fly som brukes flittig. Han har også fire hjem, inkludert et gods med tyve soverom og 360 graders utsikt over skog og hav i Maine, nord for Boston. Og denne karen liker tjenerstab. Overalt reiser han med et stort følge; personlig assistent, manager, sjåfør, kokk, sminkør, frisør og påkleder!

Mellom opptakene er Travolta kjent for å spøke og le og lære motspillerne dansetrinn fra «Grease».

- Noen ganger misforstår folk min lekenhet og tror at jeg ikke tar jobben alvorlig, men det er feil. Å skape liv og røre rundt meg på en innspilling holder energien min oppe. Jeg er lykkeligst når jeg får folk til å le.

Elsker mat

Travoltas livsglede er legendarisk. Når han liker noe, holder han intet tilbake. Nora Ephron, som instruerte John i komedien «Michael», forteller at han spiser åtte måltider om dagen!

- Ah, jeg elsker mat. Derfor er jeg vanligvis litt tykkere enn jeg burde være. Jeg trenger aldri å legge på meg for en rolle. Det kommer helt naturlig.

Men spiser han virkelig åtte måltider om dagen, alle laget spesielt for ham?

- Jeg spiser bare tre måltider, men jeg har noen småretter innimellom for å holde sulten borte. Ingen ting kan slå god mat. Jeg tar ikke godt vare på kroppen min. Bare hvis rollen krever det, mosjonerer jeg.

Ølmage

- Før vi startet innspillingen av «Micheal» spurte jeg Nora om hun ville at jeg skulle slanke meg, men vi bestemte at det ville være morsommere hvis jeg så ut som en utdanket gresk statue med ølmage.

Det er knapt noen i Hollywood som kan bevege seg som Travolta. Han danset seg inn som sexsymbol med «Saturday Night Fever» (1977) og «Grease» (1978) og fikk sitt første comeback i 1989 da han bød opp til dans igjen med «Look Who's Talking». I hans comeback nummer to, «Pulp Fiction», fra 1994, bergtok han en ny filmgenerasjon med sitt dansenummer.

Han tror på skjebnen, og skjebnen er rar. For tre år siden hadde Hollywood avskrevet han som feit, førti og ferdig. 70-årenes idol var glemt, inntil han ble halt opp fra Hollywoods kirkegård med smalfilmen «Pulp Fiction». Men det er ingen bitterhet å spore når Travolta snakker om sin berg-og-dal-bane-karriere.

Gikk i stå

- Jeg er fornøyd med det livet har gitt meg. Unger kommer bort til meg fordi de elsker «Grease». In-gjengen beundrer «Pulp Fiction», og det ser ut til at resten liker «Saturday Night Fever». Jeg er stolt over inntrykket filmene mine har gjort på publikum.

Da Travoltas karriere gikk i stå på 80-tallet, mistet John selvtilliten, tok flysertifikat og tenkte på en ny karriere som flyger.

- Det var scientologien som holdt meg gående gjennom denne perioden, sier han om sin omdiskuterte tro.

- Jeg hadde en forferdelig periode som begynte da jeg var 22. Moren min og min venninne, Diana, døde begge av kreft i løpet av ett år. Så begynte filmene mine å floppe. Jeg fikk virkelig nervøst sammenbrudd. At jeg ikke endte opp som Elvis og Marilyn kan jeg bare takke scientologien for. Det var dit jeg gikk og fikk snakket ut.

I fire år har han vært gift med skuespiller Kelly Preston (34), best kjent som jenta som slo Tom Cruise i dørken i «Jerry Maguire». De møttes i Canada under innspillingen av 1987s rett-til-video-fiasko «The Experts».

Han foretrekker å dra hjem i helgene for å se Kelly og sønnen Jett (4).

Når Travolta snakker om Jett - som er oppkalt etter farens interesse for jetfly - blir han myk i stemmen.

- Jett har forandret meg. Før var jeg mer selvopptatt og egoistisk. Siden han ble født har jeg forstått hva uselvisk kjærlighet er. Jeg ville gjøre alt for ham.

Travolta er veldig stolt av kona, men nakne sexscener som hun hadde med Tom Cruise i «Jerry Maguire» er han ikke begeistret for.

- Da jeg så scenen i manuset, sa jeg til Kelly: «Må du gjøre det der?» forklarer han.

- Jeg vet at hun spiller og at Tom er min venn, men det er vanskelig å se kona di i en uttrykkelig sexscene.

Favoritten

Travolta velger filmer som han håper gir folk håp om et bedre liv. Av sine filmer er favoritten fjorårets «Phenomenon».

- I den brukte min rolleskikkelse sitt talent på noe godt. Han tenkte bare på andre. Og jeg har det på samme måte. Jeg har samme driv til å hjelpe folk.

Selv om han har spilt inn åtte filmer på rekke og rad, har John ingen planer om å ta det roligere.

- Jeg har bare hatt en ukes fri i løpet av de siste 18 månedene, forteller stjernen som er premiereklar med tre filmer; Nick Cassavetes' «She's De Lovely», mot Sean Penn og Robin Wright, «Mad City» mot Dustin Hoffman og John Woos actionfilm «Face Off» med Nicolas Cage som motspiller.

FIN OG RUND: John Travolta er igjen populær etter flere fiaskoer på filmlerretet.