Drapsuka i Øst:

- Travleste uka noen gang

Fire drap, knivangrep og bombetrusler. Alt i løpet av en knapp uke i Øst politidistrikt.

TRAVELT: Fire drap, knivangrep og bombetrusler. Slik var den siste uka i Øst politidistrikt. Video/foto: Nyhetstips.no / NTB Scanpix / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siste utvikling i det som må kunne kalles en marerittuke for Øst politidistrikt er at politiet mandag siktet en tobarnsmor i 30-åra for drap på sine to barn.

Barna, som begge er under ti år gamle, ble funnet livløse sammen med sin alvorlig skadde mor, på en adresse i Lørenskog søndag morgen. På grunn av kvinnens helsetilstand har det foreløpig ikke vært mulig å avhøre henne.

- Spesiell uke

Barnedrapene kommer på toppen av ei lang liste med alvorlige hendelser i Øst politidistrikt den siste uka.

- Det har vært en helt spesiell uke og den travleste uka vi har hatt i Øst politidistrikt noen gang, forteller politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt til Dagbladet.

- VELDIG UVANLIG: Politimester Ida Melbo Øystese (t.v.) og politiadvokat Sonika Sharma-Sundheim orienterte om barnedrapssaken på Lørenskog søndag. Politimesteren sier hun aldri har opplevd en slik uke som den de nå legger bak seg. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
- VELDIG UVANLIG: Politimester Ida Melbo Øystese (t.v.) og politiadvokat Sonika Sharma-Sundheim orienterte om barnedrapssaken på Lørenskog søndag. Politimesteren sier hun aldri har opplevd en slik uke som den de nå legger bak seg. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix Vis mer

Midt i ferieavviklingen sto distriktet den forholdsvis ferske politimesteren leder, plutselig overfor en rekke alvorlige saker som dukket opp med få dagers mellomrom.

Se oversikten lenger ned i saken.

- Jeg har aldri opplevd noe liknende. Det er veldig uvanlig. Men det har nok også sammenheng med at vi er Norges nest største politidistrikt og vi må påregne mange drapssaker i løpet av et år. Det er likevel uvanlig at det kommer så mange i løpet av samme uke.

FØRSTE DRAP: 43 år gamle Christian Halvorsen ble søndag 12. juli funnet drept utenfor huset sitt. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
FØRSTE DRAP: 43 år gamle Christian Halvorsen ble søndag 12. juli funnet drept utenfor huset sitt. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Satt oss på prøve

Melbo Øystese er ærlig på at den siste uka har satt dem på prøve.

- Det har den virkelig gjort. Samtidig har det også vist at vi har meget motiverte og kompetente medarbeidere som strekker seg langt for å løse samfunnsoppdraget vårt på en god og solid måte.

Marerittuka startet med at Christian Halvorsen (43) ble funnet livløs utenfor hjemmet sitt i Askim om kvelden søndag 12. juli. Han ble erklært død kort tid seinere.

Drapet ble først etterforsket som mistenkelig, men tirsdag endret politiet status til drap. Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at Christian døde av skuddskader.

DREPT: Christian Halvorsen ble funnet drept like ved sitt hjem i Askim om kvelden den 12. juli. Foto: Privat
DREPT: Christian Halvorsen ble funnet drept like ved sitt hjem i Askim om kvelden den 12. juli. Foto: Privat Vis mer

I flere dager sto politiet uten mistenkte og hadde flere drapshypoteser. Lørdag ble imidlertid to menn på henholdsvis 49 og 32 år pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på 43-åringen.

De to mennene nekter straffskyld, men den ene mannen har i avhør erkjent å ha vært i området drapskvelden.

Krimteknikere og politifolk Dagbladet har vært i kontakt med forteller at det har vært en ekstremt stressende uke for Øst politidistrikt.

FAMILIETRAGEDIE: Politiet gir ut svært lite informasjon i saken.- Av hensyn til de involverte vil jeg ikke gå ut med noe mer, sier politiadvokat Sonika Sharma-Sundheim. Video: Scanpix Vis mer

Blant annet har krimteknikere måttet forlate åstedet i Askim for å dekke andre løpende hendelser i distriktet.

Mandag vendte krimteknikere tilbake på åstedet i Tømmeråsveien hvor Halvorsen ble drept for å gjøre ferdig undersøkelsene.

Tirsdag 14. juli: Seint tirsdag kveld ble tre kvinner knivstukket på tre forskjellige steder i sentrum av Sarpsborg. En av ofrene, en 54 år gamle Marianne Haugen, ble angrepet da hun satt i bilen og ventet på en slektning som kom med bussen. Hun døde seinere av skadene.

DREPT: Marianne Haugen (54) ble angrepet med kniv da hun satt i denne bilen og ventet på en slekning som kom med bussen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
DREPT: Marianne Haugen (54) ble angrepet med kniv da hun satt i denne bilen og ventet på en slekning som kom med bussen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

De to andre kvinnene ble henholdsvis alvorlig og lettere skadd etter å ha blitt angrepet med kniv.

Politiet vurderte knivstikkingene som en mulig pågående livstruende hendelse og sendte alle tilgjengelige mannskaper til Sarpsborg. Samtidig oppfordret de folk å holde seg innendørs.

En 31 år gammel mann ble natt til onsdag pågrepet i en stor politiaksjon. Mannen har ikke vært i stand til å ta stilling til skyldspørsmålet, men har i ifølge sin forsvarer sagt i avhør at han «ble styrt».

Politimesteren forteller til Dagbladet at særlig saken i Sarpsborg viser viktigheten av å ha blitt et større politidistrikt etter politireformen.

- Når vi får en slik melding midt på natta i fellesferien er det helt avgjørende å få kontroll på gjerningspersonen så snart som mulig. Når vi da satt med alle nødvendige fullmakter, og kunne styre mannskap dit det var behov, er et konkret eksempel på at det systemet fungerer.

Sarpsborg 20200715
Mann tiltalt for å ha knivdrept en kvinne samt skadet to andre på tre forskjellige adresser i Sarpsborg, seint tirsdag kveld . Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Sarpsborg 20200715 Mann tiltalt for å ha knivdrept en kvinne samt skadet to andre på tre forskjellige adresser i Sarpsborg, seint tirsdag kveld . Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Fredag 17. juli: Et Ryanair-fly på vei fra Stansted i London med kurs for Oslo Lufthavn Gardermoen meldte fra om en mulig trussel om bord. Til Dagbladet opplyser Ryanair at trusselen var skrevet på en lapp som ble funnet om bord.

På Gardermoen blir det satt full beredskap og store politistyrker ankommer stedet. Flyet, med 142 passasjerer i tillegg til besetning, lander på flyplassen klokka 12.26, og flyet blir evakuert. Ingen ble skadd i hendelsen, og bombegruppa kunne heller ikke finne noen bombe om bord i flyet. En 51 år gammel britisk statsborger blir pågrepet på flyet, mistenkt for å ha stått bak trusselen.

BOMBETRUSSEL: Dette Ryanair-flyet oppdaget en bombetrussen om bord da det var i luften på vei mot Oslo lufthavn Gardermoen fredag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BOMBETRUSSEL: Dette Ryanair-flyet oppdaget en bombetrussen om bord da det var i luften på vei mot Oslo lufthavn Gardermoen fredag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Mannen ble løslatt Seint fredag kveld, og politiet kan ikke utelukke at det kan være en annen gjerningsperson blant passasjerene enn den mistenkte.

Lørdag 18. juli: Klokka 12.40 lørdag varslet toglederen på et tog ved Dal stasjon i Eidsvoll at det var funnet et ark med en bombetrussel om bord. Togtrafikken ble stanset og passasjerene evakuert.

OPPDAGET TRUSSEL: Politiet ble varslet klokka 12.40 lørdag, etter at det ble funnet et ark med en bombetrussel om bord på et tog ved Dal stasjon. Foto: Martin Benedikt Sjue / Dagbladet
OPPDAGET TRUSSEL: Politiet ble varslet klokka 12.40 lørdag, etter at det ble funnet et ark med en bombetrussel om bord på et tog ved Dal stasjon. Foto: Martin Benedikt Sjue / Dagbladet Vis mer

Rundt en time seinere sa politiet at de ikke anså at trusselen utgjorde noen reell fare. En mannlig passasjer i 60-åra ble pågrepet etter hendelsen.

Lørdag kjørte også en uregistrert, hvit Audi inn på eiendommen til Tom Hagen i Sloraveien 4 på Lørenskog. Ifølge politiet kjørte bilen inn i porten, og påførte den skader, før bilen snudde, kjørte inn i garasjedøra og dro igjen.

Bilføreren, en mann i 30-åra, ble seinere stanset av politiet.

STOPPET: Politiet stoppet den hvite Audien. Foto: Bengt-Rune Holm
STOPPET: Politiet stoppet den hvite Audien. Foto: Bengt-Rune Holm Vis mer

Søndag 19. juli: Klokka 08.30 søndag morgen mottok Øst politidistrikt melding om en mulig brann på en privat adresse på Lørenskog. Da nødetatene ankom stedet, ble det funnet to små barn og en skadd mor.

Barna ble erklært døde på stedet, mens moren ble fraktet til Ullevål sykehus med kritiske skader. På en pressekonferanse søndag kveld opplyste politiet at moren var utenfor livsfare.

LØRENSKOG: To døde barn og en skadd mor ble funnet på en adresse i Lørenskog søndag morgen. Video: Øystein Sæthre / Martin Sjue. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Politiet omtaler saken som en familietragedie og opplyste i mandag at barnas mor nå er siktet for drapet på sine to barn.

Barnas far ble siktet i saken søndag, men politiet opplyste mandag at siktelsen mot ham er frafalt.

Politiet har ikke gått ut med hva de mener er dødsårsak.

ETTERFORSKES SOM DRAP: To barn ble funnet døde og deres mor kritisk skadd på en adresse på Lørenskog søndag morgen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
ETTERFORSKES SOM DRAP: To barn ble funnet døde og deres mor kritisk skadd på en adresse på Lørenskog søndag morgen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Det berører meg dypt og treffer ekstra hardt når det er snakk om barn. Det jeg tenkte da meldingen kom søndag var at her må vi gjøre alt vi kan, og det opplever jeg at vi gjør også. Barnedødsfall er noe helt spesielt.

- Hvordan er det for politiet å jobbe med slike saker?

- Generelt så er det noe av det mest krevende man opplever i politiyrket, svarer Melbo Øystese, og legger til at politiet har særlig fokus på å ivareta ansatte som står i slike saker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer