Tre afghanere til døpt i ettermiddag

Pastorfruen: - Det er ikke slik som folk tror. De gjør ikke dette for å slippe utsendelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): Pastor Olav Slåtten sier at han har døpt mellom 15 og 20 afghanere. En av dem er Noorullah Safari som ble døpt i september i fjor.


- Det skjedde i Mjøsa. Om sommeren praktiserer vi utendørsdåp, forteller Olav Slåtten til Dagbladet.no.

Safari fikk også en dåpsattest underskrevet av Slåtten.

- Ja, jeg har en kopi av attesten i mine arkiver. Noorullah kom til oss med sin tro og fortalte om den. Slik jeg har sett det har han ingen politiske motiver for å bli døpt.

Overbevist om deres tro

I går avviste direktør i Utlendningsnemda Terje Sjeggestad at noen av de afghanske asylsøkerne hadde konvertert til kristendommen. Flere av de døpte afghanerne står i fare for å bli tvangssendt tilbake til Afghanistan.

Slåtten sier han er overbevist om at afghanerne han har døpt virkelig har konvertert til kristendommen.

- For meg er dette reeelt og disse folkene har et reelt møte med Jesus Kristus. De tror på ham. Jeg kan samtidig ikke granske hjerter og nyrer og vet ikke om underliggende motiver. Jeg opplever at de har ekte motiver alle sammen, sier Slåtten.- Jeg skal møte tre afghanere i kveld. De skal døpes. Men du får ikke vite hvor det skal skje, sier Slåtten til Dagbladet.no.

<b>VIL IKKE TILBAKE:</b> Afghanerne slo tidligere denne uken leir foran Stortinget i protest mot tvangsutsendelse. De ble fjernet av politiet. Pastor Olav Slåtten fra Josvakirken har personlig døpt mellom 15 og 20 afghanere.
VIL IKKE TILBAKE: Afghanerne slo tidligere denne uken leir foran Stortinget i protest mot tvangsutsendelse. De ble fjernet av politiet. Pastor Olav Slåtten fra Josvakirken har personlig døpt mellom 15 og 20 afghanere. Vis mer

Når Dagbladet.no snakker med Slåttens kone, Unni Slåtten, i ettermiddag er sermonien gjennomført.

- Det gikk kjempeflott, og de er lykkelige. Dette er et veldig stort steg for dem. Det er ikke slik som folk tror. De gjør ikke dette for å slippe utsendelse. De har vært kristne lenge, sier hun. 

- Kjenner konsekvensene

Josvakirken har, ifølge Slåtten, god kontakt med asylmiljøet i Norge. Han mener at rundt 100 afghanere er blitt døpt hittil i Norge. Han har personlig døpt mellom 15 og 20 stykker, mens hans pastor-kolleger har døpt flere afghanere og iranere.

- De er veldig klare over hva de går til når de blir døpt. Jeg stiller dem spørsmålet om de er klare over konsekvensene av det de er i ferd med å gjøre. Alle sammen svarer at de er klare over hva som kan skje hvis de blir sendt tilbake. De tror på at Jesus er verdens frelser, sier Slåtten.

Biskop Kvarme kjent med dåp

Oslos biskop Ole Christian Kvarme er kjent med at afghaneren allerede er døpt, og at flere skal døpes.

- Jeg tenker at jeg har mye på hjertet i denne situasjonen, men hensynet til disse menneskene gjør at jeg ikke kan kommentere enkeltpersoner, sier Kvarme til Dagbladet.no.

- Hva skyldes biskopen og kirkens engasjement i denne saken?

- I den bibelske tradisjon skal man vise særlig omsorg for fremmede og flyktninger. Dette er bakgrunnen for et tydlig kirkelig engasjement, sier Kvarme. 

Biskopen vil ikke kritisere UMEs vurderinger i saken, men mener at kirkens rolle skiller seg fra statens ved at kirken skal se på menneskene - ikke regelverket.

- Hva tenker du om den situasjonen som har oppstått?

- Jeg ønsker at disse menneskene skal få bli i Norge. FNs høykommisær for flyktninger i Kabul er kritisk til flere av de norske tvangsutsendelsene. Vi har god grunn til å gi oss selv tid i denne saken.

- BIBELSK TRADISJON: - I den bibelske tradisjon skal man vise særlig omsorg for fremmede og flyktninger, sier biskop Kvarme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer