Diamond Reynolds, Philando Castiles kjæreste, får klemmer under et protesttog mot politiets behandling av svarte personer. REUTERS / Adam Bettcher / NTB Scanpix
Diamond Reynolds, Philando Castiles kjæreste, får klemmer under et protesttog mot politiets behandling av svarte personer. REUTERS / Adam Bettcher / NTB ScanpixVis mer

Tre afroamerikanere drept av politiet denne uka. - Mamma, det går greit, jeg er her med deg

- De dreper oss fordi vi er svarte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Totalt elleve politifolk er skutt av to snikskyttere i sentrum av Dallas i delstaten Texas.

Fire av dem er drept, to blir operert og tilstanden til tre andre er kritisk. Politiet har pågrepet to mistenkte, som begge er anholdt av Dallas-politiet.

GRAFIKK: Kjell Erik Berg / Dagbladet
GRAFIKK: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Denne uka skjøt og drepte politiet tre menn, 37 år gamle Alton Sterling i Louisiana, 32-åringen Philando Castile i Minnesota og 37 år gamle Delrawn Small. Drapene føyer seg inn i en lang rekke alvorlige hendelser mellom politifolk og afroamerikanere som har endt med dødsfall.

SKUTT: Både Alton Sterling og Philando Castile har ble drept av politiet. I videoen ser man Sterling bli skutt, og opprørene drapene har skapt. Video: CNN / AP / Reuters / NTB Vis mer

136 drept så langt i år

Det har blitt holdt flere stor protester flere steder i USA, på grunn av politiets brutale behandling av svarte amerikanere. Det går fram av Twitter-kontoen til Dallas-politiet at de i timene før skytingen fulgte med på en slik protestmarsj.

Minst to snikskyttere skal ha skutt på politiet som fulgte med på det som var en fredelig demonstrasjon, ifølge flere medier.

I går tok flere hundre demonstranter til parker og gatene i New York.

Demonstrantene ropte «Folket står sammen, bli aldri splittet» og «Hendene i været, ikke skyt». Politiet slet med å holde menneskemengden under kontroll da de gikk fra parken Union Square mot Times Square.

Dallas-politiet skriver på Twitter at folk marsjerste i byen og ropte «Black lives matter».

BLACK LIVE MATTERS: I går gikk New York-ere i protesttog som følge av at flere svarte amerikanere er skutt og drept av politiet den siste tida. Foto: NTB Scanpix
BLACK LIVE MATTERS: I går gikk New York-ere i protesttog som følge av at flere svarte amerikanere er skutt og drept av politiet den siste tida. Foto: NTB Scanpix Vis mer
SKUTT: I videoen ser man Alton Sterling bli skutt, og opprørene drapene har skapt. Video: CNN / AP / Reuters / NTB Vis mer

I 2015 drepte politiet minst 102 ubevæpna svarte amerikanere, nesten to i uka, ifølge organisasjonen Mapping Police Violence. Ifølge The Guardian er minst 136 svarte amerikanere drept av politiet så langt i 2016.

- Vær så snill

Kjæresten til Philando Castile filmet siste minutter etter at han ble skutt av politiet i den amerikasnke delstaten Minnesota. Vidoen ble direktestendt på sosiale medier.

PROTESTER: Amerikanere protesterer mot politiet. Her holder noen oppe plakater av de to mennene som er drept denne uka av politiet. Foto: EPA/MIKE NELSON / NTB Scanpix
PROTESTER: Amerikanere protesterer mot politiet. Her holder noen oppe plakater av de to mennene som er drept denne uka av politiet. Foto: EPA/MIKE NELSON / NTB Scanpix Vis mer

Politiet sier den svarte mannen døde etter å ha blitt stoppet av politiet mens han kjørte bil i småbyen Falcon Heights.

Castile jobbet i en skolekantine, ifølge familien. Kjæresten filmet ikke skuddene, men minuttene etterpå med mobilkamera, og videre direkte strømmet på Facebook.

- Å Gud, vær så snill ikke si at han er død, vær så snill ikke si at kjæresten min bare gikk bort på den måten. Du skjøt fire skudd i ham, sir, sier Diamond Reynolds, i den ti minutter lange videoen, skriver NTB.

Opprørt: Diamond Reynolds var kjæreste med avdøde Philando Castile. Hun la ut en facebook video hvor man ser kjæresten ligger død. Hun mener politiet skjøt helt uten grunn. Video: NTB Scanpix/Reuters. Vis mer

I førersetet sitter Castile, med store blodflekker som vokser gjennom den hvite skjorta hans.

I slutten av videoen sitter Reynolds i baksetet i politibilen, og da kan man høre hennes fire år gamle datter si: «Det går greit mamma, det går greit. Jeg er her med deg.»

Reynolds sier at bilen hadde et knust baklys og at det var marihuana i bilen. Politiet sier hendelsen etterforskes og at det ble funnet et håndvåpen på stedet.

- De dreper oss fordi vi er svarte, sa Reynolds i et intervju med CNN.

TERROR I denne videoen, delt på Twitter, ser man dramaet som oppstod i Dallas i dag. Man hører tung skuddveksling midt i byen. video: Twitter/Allisongriz via Storyful Vis mer

Solgte CD-plater

Alton Sterling ble også skutt og drept av politiet utenfor en storkiosk i Baton Rouge i Louisana tirsdag denne uka. Sterling sto og solgte CD-plater, og politiet ble tilkalt etter at en anonym innringer sa Sterling hadde truet noen med et skytevåpen. Det er omstridt om han var bevæpnet, ifølge flere medier.

Dagen etter er ansiktet hans å se overalt i de store amerikanske mediene.

Årsaken er en video som tilsynelatende viser at Sterling blir skutt under en arrestasjon, på tross av at politimennene allerede har lagt ham i bakken.

I videoen, hører man politiet rope:

- Han har et våpen, han har et våpen. Like etter hører man to skuddlignende lyder.

Guvernøren har gitt ordre om føderal etterforskning, skriver NTB. CNN skriver at det amerikanske justisdepartementets avdeling for sivile rettigheter har satt i gang en etterforskning på hendelsen.

- Jeg har full tillit til at denne saken blir gransket grundig, upartisk og profesjonelt, og jeg krever at det er slik granskingen skal gjennomføres, sier Louisianas guvernør John Bel Edwards.

Skyteepisoden utløste en bølge av protester. En av mobilvideoene av hendelsen beskrives av guvernøren som «mildt sagt opprørende».

I en uttalelse på Facebook skriver president Obama at USA har sett alt for mange slike tragedier, og at man få til bedre løsninger for å redusere sjansene for rasistisk motiverte handlinger fra politiet.

TERROR Politimesteren i Dallas gir en oppdatering på situasjonen i Dallas. Den mistenkte skal ha fortalt at bomber er plassert rundt omkring i byen. Video: CNN Vis mer

Delrawn Small

Ifølge The Guardian ble 37 år gamle Delrawn Small skutt og derpt da han angivelig skal gått ut av bilen sin på rødt lys, som følge av en krangel på veien.

Small skal ifølge politiet så ha slått politimannen, som ikke var på jobb, i hodet gjennom det åpne bilvinduet.

Politimannen skal ifølge politikilder har fått flere slag, og da identifisert seg om politimann overfor Small. Deretter trakk politimannen sin tjenestepistol, og skjøt Small minst tre ganger. Hendelsen etterforskes.