DRØYER:  Nord-Korea har en vane med å knytte høyprofilerte millitære tester til det som er viktige datoer for landet og mange eksperter spådde at en test ville forekomme rundt 15. april - det er samme dag som Kim Il-Sung ble født. På bildet ser du amerikanske styrker på en øvelse i Japan i påvente av en mulig missiltest mot landet. Foto: AFP PHOTO / JUNG YEON-JE.
DRØYER: Nord-Korea har en vane med å knytte høyprofilerte millitære tester til det som er viktige datoer for landet og mange eksperter spådde at en test ville forekomme rundt 15. april - det er samme dag som Kim Il-Sung ble født. På bildet ser du amerikanske styrker på en øvelse i Japan i påvente av en mulig missiltest mot landet. Foto: AFP PHOTO / JUNG YEON-JE.Vis mer

- Tre aktuelle datoer for atomprøvesprengning

Sør-Korea skjerper beredskapen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sørkoreanske og amerikanske styrker frykter at en atomprøvesprengning er like rundt hjørnet, derfor har begge landene skjerpet beredskapet de siste to ukene.

Nå forteller Sør-Koreas forsvarsdepartement at den forventede rakettesten kanskje ikke vil bli gjennomført før i juli.

Drøyer Nord-Korea har en vane med å knytte høyprofilerte millitære tester til det som er viktige datoer for landet og mange eksperter spådde at en test ville forekomme rundt 15. april - det er samme dag som Kim Il-Sung ble født.

Il-Sung døde i 1994 og han var bestefaren til Kim Jong-un.

Han sørget for å gjøre Nord-Korea til verdens mest militariserte og lukkede land med seg selv som totalitær diktator.

Tre datoer Forsvarsdepartementets talsmann Kim Min-Seok, nevner tre kommende datoer.

 VENTER:  Nå forteller Sør-Koreas forsvarsdepartement at den forventede rakettesten kanskje ikke vil bli gjennomført før i juli. Foto: P Photo/Ahn Young-joon.
VENTER: Nå forteller Sør-Koreas forsvarsdepartement at den forventede rakettesten kanskje ikke vil bli gjennomført før i juli. Foto: P Photo/Ahn Young-joon. Vis mer

• 25. april, det er årsdagen for grunnleggelsen av den koreanske folkehæren.

• 30. april, den siste dagen av de pågående millitære øvelsene som foregår i samarbeid mellom Sør-Korea og USA.

• Den siste datoen som blir nevnt er 27. juli, det er årsdagen for tiden det ble våpenhvile etter koreakrigen, som Il-Sung har fått ansvaret for å ha startet.

- Det er tre muligheter, men det er aldri lett å vite hvilken vei Nord-Korea velger å gå, sier Min-Seok, ifølge news.com

Musadan-rakett Det er ventet at det vil bli brukt en Musadan-rakett, som kan nå 2500 til 4000 kilometer, under øvelsen.

Det er nok til å nå Sør-Korea, Japan eller den amerikanske millitærbasen på stillehavsøya Guam.

 TILBUD:  USA har tilbudt dialog med Nord-Korea mot ett gitt krav, og Kim Jong-un har stilt flere krav tilbake. Foto: AFP PHOTO / Ed Jones / FILES.
TILBUD: USA har tilbudt dialog med Nord-Korea mot ett gitt krav, og Kim Jong-un har stilt flere krav tilbake. Foto: AFP PHOTO / Ed Jones / FILES. Vis mer

Sørkoreansk etterretning sier at nordkoreanerne har flyttet en rekke ballistiske raketter og bæreraketter til østkysten. Dette har ført til en ulmende spenning mellom de to landene.

- Militæret holder nøye øye med Nord-Koreas siste forberedelser for en rakettoppskytning, sier en uidentifisert sørkoreansk militærkilde til nyhetsbyrået Yonhap.

10. april oppjusterte Sør-Korea det militære trusselnivået til «alvorlig» foran en ventet rakettoppskyting fra Nord-Korea.

Opphever sanksjonene USA har tilbudt dialog med Nord-Korea mot ett gitt krav, og Kim Jong-un har stilt flere krav tilbake.

Kravet fra USA er at Nord-Korea gir opp atomvåpenambisjonen, Nord-Korea på sin side kaller atomvåpnene et «høyt skattet sverd» som de sverger på å aldri gi fra seg, skriver Reuters.

 FRYKT:  Sørkoreanske og amerikanske styrker frykter at en atomprøvesprengning er like rundt hjørnet. Foto: REUTERS/Lee Jae-Won.
FRYKT: Sørkoreanske og amerikanske styrker frykter at en atomprøvesprengning er like rundt hjørnet. Foto: REUTERS/Lee Jae-Won. Vis mer

- Dialog og krig kan ikke eksistere sammen, sa det nordkoreanske forsvarsdepartementet via det nasjonale nyhetsbyrået KCNA.

Sør-Korea og USA inngikk for omtrent en måned siden en felles forsvarsavtale for å møte provokasjonene fra Nord-Korea, det melder BBC.

Den nye avtalen knytter de to landenes forsvar tettere sammen. USA og Sør-Korea vil stå sammen om en felles militær reaksjon i tilfelle et angrep.

Iran-støtte Iran har valgt å alliere seg med Nord-Korea i deres kamp mot USA og Sør-Korea.

5. april gikk assisterende stabssjef for Irans væpnede brigadestyrke, general Masoud Jazayeri ut med sin klare mening om den intense konflikten som foregår mellom Nord-Korea og USA.

- Tilstedeværelsen til amerikanerne i Sør-Korea har vært årsaken til spenninger i dette følsomme området. USA og dets allierte vil lide store tap dersom en krig bryter ut i denne regionen, sier Jazayeri.

 MUSADAN:  Det er ventet at det vil bli brukt en Musadan-rakett, som kan nå 2500 til 4000 kilometer, under øvelsen. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS.
MUSADAN: Det er ventet at det vil bli brukt en Musadan-rakett, som kan nå 2500 til 4000 kilometer, under øvelsen. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS. Vis mer
 AVTALE:  Sør-Korea og USA inngikk for omtrent en måned siden en felles forsvarsavtale for å møte provokasjonene fra Nord-Korea, det melder BBC. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon.
AVTALE: Sør-Korea og USA inngikk for omtrent en måned siden en felles forsvarsavtale for å møte provokasjonene fra Nord-Korea, det melder BBC. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon. Vis mer