Tre år gamle slaver brukt som kamelryttere

Her kommer pakistanske smågutter hjem etter at de har vært slaver og brukt som kamelryttere i De forente arabiske emirater. De minste skal være bare tre år gamle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er barneslaver med et livsfarlig yrke, og faller ofte av de store kamelene og blir skadet. Guttene ble enten kidnappet eller solgt av sine fattige foreldre for å bli tvunget inn i den populære arabiske underholdningsbusinessen - kamelridning.

Minst mulig

Der gjelder det å være så liten og lett som mulig. Derfor er små gutter som klamrer seg fast til kamelpukkelen ettertraktet vare.-  Dette er det første grundige bidraget til å møte problemet. Men dette arbeidet vil fortsette, sa Tariq Azim, Pakistans minister for utenlandspakistanere, da den første gruppa på 22 gutter kom til Lahore i Pakistan i går. De kom hjem etter at FN-organisasjonen Unicef fikk til en avtale med De forente arabiske emirater.

Det er i de rike Golf-statene man holder seg med barneryttere til kamelriding. Rytterne kommer fra fattige land som Pakistan, Bangladesh, India, Sudan og Eritrea.

Bare i De forente arabiske emirater skal det være 2800 barneryttere under 16 år.

Slaver

Barnerytterne er slaver. Nå har FN opprettet egne leirer for barneryttere som har fått sin frihet.

Hjelpearbeidere forteller om forskremte barn som har levd uten tilsyn.

 FORDI DE ER SÅ LETTE:  Unge kamelryttere i stor fart gjennom ørkenen. Trolig er det fortsatt nesten 3000 barneryttere igjen i De forente arabiske emirater og de andre rike golfstatene. Foto: Anwar Mirza/Reuters/Scanpix
FORDI DE ER SÅ LETTE: Unge kamelryttere i stor fart gjennom ørkenen. Trolig er det fortsatt nesten 3000 barneryttere igjen i De forente arabiske emirater og de andre rike golfstatene. Foto: Anwar Mirza/Reuters/Scanpix Vis mer

-  De vet ikke hvordan de tar et bad, eller går på toalettet. De vet ikke hvordan de bruker et skap, og har ikke sovet i senger. Alt dette er nytt for dem, sier Ansar Burney til BBC.

Ble drept

Et av barna er Akbar. Han sier til BBC at en av guttene ville stikke av fra ridebanen og eieren.

Da kjørte kameleieren over gutten med lastebilen sin. Gutten døde av skadene.Mange gutter får ikke behandling for brudd på armer og bein eller andre skader. Dette er nemlig for kostbart for kameleierne. Mange blir dessuten seksuelt misbrukt.

Finner ikke foreldre

Men heller ikke det å komme hjem til Pakistan er enkelt. Guttene har blitt smuglet inn i de rike arabiske oljestatene av kvinner som har forfalsket dokumenter og gitt seg ut for å være deres mødre.

I går kom de første 22 guttene hjem til Lahore i Pakistan. Mange av dem visste ikke hvem deres foreldre var, eller hvor de bodde.Pakistanske myndigheter sa i går at det ofte er en uhåndterlig prosess å finne guttenes foreldre. Ofte må DNA-spor benyttes.

For to måneder siden forbød De forente arabiske emirater kamelriding for barn under 16 år, etter internasjonalt press.

Nå skal robotryttere i prinsippet erstatte gutter fra Pakistan og andre fattige land.

BLOMSTER VED REISENS SLUTT: Barneslavene som ble tvunget til å være kamelryttere, kom i går hjem til Pakistan. Men mange av dem ble kidnappet da de var så små at de ikke aner hvem mamma og pappa er.