Tre års fengsel og 51 mill. i bot

Nokas-vekteren dømt for medvirkning til grovt ran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet.no:) Den tidligere Nokas-vekteren (27) er i dag dømt på alle tiltalepunkter. Stavanger tingrett har bestemt at han får tre års fengsel, hvorav ett er betinget.


I tillegg blir han holdt solidarisk ansvarlig og er dømt til å betale forsikringsselskapet 51,5 millioner kroner i erstatning.

Dermed fikk aktoratet full tilslutning i forhold til sin påstand.

I sin prosedyre 26. juni, la statsadvokat Arild Dommersnes ned påstand om nettopp tre års fengsel, hvorav to ubetinget, for 27-åringen.

- Ingen er så bevisstløse

Han la vekt på at den G4S-ansatte mannen var klar over at han snakket med harde kriminelle fra Oslo, som han følte var fysisk truende. 

Vekteren ga dem informasjon om innsida av tellesentralen i flere møter over lang tid. Da

må også vekteren ha innsett at opplysningene han ga, kunne føre til ran mot NOKAS, hevder Dommersnes.

NOKAS-VEKTEREN: Den 27 år gamle tidligere Nokas-vekteren ble dømt på alle punkter i dag. Foto: ALF OVE HANSEN
NOKAS-VEKTEREN: Den 27 år gamle tidligere Nokas-vekteren ble dømt på alle punkter i dag. Foto: ALF OVE HANSEN Vis mer

- Ingen er så bevisstløse i forhold til sentrale begivenheter i sitt eget liv, sa Dommersnes.

Retten festet heller ikke lit til vekterens forklaring.

«Etter rettens vurdering var det åpenbart at en tilegnelse av penger fra dette lokalet måtte skje på dagtid og dermed med ansatte tilstede, og at maktbruk ville bli nødvendig. Disse opplysningene var dermed kun relevante i forhold til et ran,» heter det i dommen. 

Nådde ikke fram

Forsvarer Anne Kroken nådde ikke fram med sin argumentasjon. I sin prosedyre argumenterte hun med at vekteren ikke kunne forutse noe ran. David Toska snakket hele tida om innbrudd, ordet ran ble aldri nevnt.

- Han ga først og fremst informasjon om noen skap som Toska sa han ville bryte seg inn i.

- Det var snakk om et stille og rolig brekk i ei helg. Derfor kan han ikke dømmes til medvirkning til ran. Han skal bare dømmes for forsøk på medvirkning til grovt tyveri, sa Kroken, som ba retten behandle 27-åringen på mildeste måte.

- Svært lite sannsynlig

Det var dommer Elizabeth Baumann sterkt uenig i. Hun la til grunn at vekteren møtte Toska fem ganger over et tidsrom på ca en måned.

Dermed hadde han ifølge retten «god tid til å reflektere over på hvilken måte den informasjonen han ga, kunne brukes av et profesjonelt kriminelt miljø (...) At N.N. (vekteren, red.anm.) i denne prosessen ikke inkluderte ran som en av de mulige metoder for å komme til verdiene, fremstår for retten som svært lite sannsynlig.»

Tre års fengsel og 51 mill. i bot

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer