I ROMMET: Den russiske kosmonauten Alexander Misurkin (nederst), og de amerikanske astronautene Joseph Acaba (i midten) og Mark Vande Hei (øverst) avbildet idet de forbereder ombordstigning i romkapselen. Foto: AP / NTB scanpix
I ROMMET: Den russiske kosmonauten Alexander Misurkin (nederst), og de amerikanske astronautene Joseph Acaba (i midten) og Mark Vande Hei (øverst) avbildet idet de forbereder ombordstigning i romkapselen. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Romfart

Tre astronauter starter fem måneders oppdrag på romstasjonen

To astronauter fra USA og en kosmonaut fra Russland har ankommet Den internasjonale romstasjonen (ISS) der de skal oppholde seg de neste fem månedene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romfartøyet Sojus MS-06 ble skutt opp med en rakett av typen Sojus-FG fra rakettoppskytingsbasen i Bajkonur i Kasakhstan.

De tre romfarerne ankom ISS klokka 4.55 natt til onsdag norsk tid.

AVREISE: Romkapselen Sojus MS-06 ble skutt opp med en rakett av typen Sojus-FG. Foto: AP / NTB scanpix
AVREISE: Romkapselen Sojus MS-06 ble skutt opp med en rakett av typen Sojus-FG. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

For russiske Alexander Misurkin (39) er dette hans andre oppdrag på ISS. Amerikanske Joe Acaba (59) har vært på ISS to ganger før der han har tilbrakt til sammen 138 dager. Jevngamle Mark Vande Hei tar på sin side fatt på sin første periode noensinne på romstasjonen.

De tre skal tilbringe fem måneder på ISS, der italienske Paolo Nespoli, russiske Sergej Riazanski og amerikanske Randy Bresnik har vært siden slutten av juli. De tre sistnevnte drar hjem til jorda i desember.

Acaba, som har familiebakgrunn fra Puerto Rico, sa på en pressekonferanse før avreise mandag at han skulle spille latinamerikansk musikk under reisen mellom jorda og ISS.

- Jeg kan garantere mine kolleger med at de ikke kommer til å falle i søvn mens jeg spiller musikken, og hvis dere ønsker å danse til klokka 3 om natta om bord i vår Sojus-romkapsel, tror jeg dere kommer til å like det, sa han.

ISS går i bane rundt jorda i en høyde på 400 kilometer. En runde rundt jorda tar 90 minutter og hastigheten er på 28.000 kilometer i timen.

SpeKtakulært: NASA har frigitt en video av en kraftig solstorm på solas overflate. De har også delt spektakulære bilder av hvordan polarlys ser ut fra verdensrommet. Video: NASA.Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer