FÅR REISE TILBAKE:  Elleve år gamle Shaimaa og hennes familie har fått oppholdstillatelse i Norge og kan dermed reise fra krigen i hjemlandet Jemen. Foto: Privat
FÅR REISE TILBAKE: Elleve år gamle Shaimaa og hennes familie har fått oppholdstillatelse i Norge og kan dermed reise fra krigen i hjemlandet Jemen. Foto: PrivatVis mer

Tre asylbarnfamilier har fått nei til å bli i Norge

- For streng praksis, sier Noas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UNE har gitt tre utsendte barnefamilier tillatelse til å bo i Norge, mens tre familier har fått avslag.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener UNEs vurderinger er for strenge.

- Utlendingsnemnda (UNE) har lagt opp en veldig streng praksis, som er strengere enn den vi mener Stortinget ga rom for i den forskriften som gjaldt behandlingen av disse sakene. UNE har heller ikke, så langt vi vet, snakket med noen av disse barna selv. Barn skal høres og de skal få mulighet til å fortelle om sin tilknytning til Norge. Det er den vesentlig del av barnas rettssikkerhet, sier Ann-Margit Austenå, generalsekretær i Noas til Dagbladet.

Dette er de første uttransporterte barnefamiliene som har fått svar fra UNE. De neste to ukene er det planlagt nemndmøter for å behandle sakene til ytterligere ti uttransporterte barnefamilier, opplyser UNE.

Det er asylbarn som hadde bodd minst fire år i Norge og som ble tvangsreturnert sammen med sine familier etter 1. juli i fjor og fram til 18. mars i år som har fått muligheten til å kreve at sakene blir behandlet på nytt.

Det var først etter lange og vanskelige forhandlinger mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet på den ene siden og samarbeidspartiene Venstre og KrF på den andre at denne gruppen tvangsreturnerte fikk mulighet til å fremme omgjøringsbegjæringer.

Så langt har UNE mottatt 26 omgjøringsbegjæringer fra barnefamilier som har blitt tvangsreturnert og befinner seg i utlandet. Familiene fordeler seg på rundt 110 personer, der om lag 55 er barn som har mer enn fire års oppholdstid.

En an familiene som får komme tilbake er familien til elleve år gamle Shaimaa. De kan dermed reise fra krigen i hjemlandet Jemen.

- Jeg har snakket med (moren) Afrah, og hun sa bare «Takk og pris, takk og pris», har Naciye Öztürk, leder for støttegruppa til familien tidligere uttalt til, til Bergens Tidende.

Dagbladet kommer tilbake med mer.