Tre av fire har søkt asyl i andre land

Over 600 tatt for ulovlig opphold eller ulovlig grensepassering.

 SØKER IKKE BARE I NORGE:  Utlendingsdirektoratet (UDI) sine lokaler i Hausmannsgate i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix.
SØKER IKKE BARE I NORGE: Utlendingsdirektoratet (UDI) sine lokaler i Hausmannsgate i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av fire asylsøkere som Utlendingsdirektoratet og politiet har sjekket fingeravtrykk hos i første halvår i år, har også søkt asyl i andre europeiske land.

Ifølge Dublin-reglene har asylsøkere rett til å få vurdert sin søknad i ett land én gang.

I første halvår sjekket UDI og politiet 4 350 fingeravtrykk til asylsøkere mot EU-databasen Eurodac. Denne basen brukes til å identifisere asylsøkere og avgjøre hvilket land som skal behandle deres asylsøknader.

Resultatet av gjennomgangen er at 3 252 tilfeller som UDI og politiet sjekket, dukket opp i databasene til politiet i andre europeiske land, skriver Aftenposten.

Ulovlig opphold: 603 Av disse gjaldt 2 649 treff personer som hadde søkt asyl i andre land. 603 treff gjaldt personer som var tatt for ulovlig opphold og ulovlig grensepassering.

Fingeravtrykk gir ofte treff i databaser i flere land. UDI understreker derfor at tallene ikke viser hvor mange personer som faktisk er blitt identifisert.

- En person kan ha søkt flere ganger og dermed ha flere treff. Det fører til flere registreringer enn det er personer, sier avdelingsdirektør Tone Loge Tveter i UDI.

Sju land Gjennomgangen i første halvår viser at 29 av asylsøkerne som ble sjekket, hadde søkt asyl i sju andre land i Europa før de kom til Norge. Dette er personer som dermed burde ha fått saken behandlet i et annet land enn Norge.

Ifølge Dublin-reglene har asylsøkere rett til å få vurdert sin søknad i ett land én gang.

Undersøkelsene ga flest treff i Italia. 964 av de 3 252 treffene i Eurodac ble koblet til Italia.

Deretter følger Sverige på andreplass med 519 treff, fulgt av Hellas med 326 treff og Sveits med 273 treff.

(NTB).